Чим гірша екологія, тим агресивніші алергени

У серпні—вересні йде чергова пилкова хвиля, яка вражає найбільше людей, що страждають на алергічні хвороби. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, сьогодні від них потерпає 30—40% дорослого населення планети. Але цифра ця не відбиває справжнього стану справ, стверджує віце-президент асоціації алергологів України, головний алерголог Дніпропетровська, заслужений лікар України, кандидат медичних наук Євгенія Дитятковська. Бо підрахунки ведуться за кількістю тих, хто звернувся по допомогу, а це далеко не всі алергіки.

— Проте навіть офіційні дані за останні 10—15 років зросли у кілька разів, — каже Євгенія Михайлівна. —Якщо у 1991 році поширення полінозу, або алергічного риніту, в Дніпропетровську становило 30,4 на 10 тисяч населення, то у 2007 році — 195,5 на 10 тисяч. Поліноз — це реакція на пилок рослин, які опилюються вітром (полину, амброзії, кукурудзи, соняшнику, циклахени, лободи). Ці рослини спричинюють алергію з однаковими симптомами. Якщо з року в рік у серпні вам погано, то не шукайте причини в тому, що випили холодної води чи застудилися від кондиціонера. Сльозоточивість, свербіння в носі й очах, напади задухи — це реакція на пилок. І найбільш агресивний він у амброзії. До речі, збільшення агресивності рослин залежить від стану природного середовища. Що гірша екологія, то агресивніші алергени.

— Отже, амброзія у Дніпропетровську «зліша», ніж, скажімо, у сусідньому Кіровограді...

— Так. На алергію люди хворіють скрізь: і у чистій Швейцарії, і у Швеції. Але у дніпропетровських алергіків перебіг хвороби набагато важчий, ніж у хворих з інших, екологічно благополучніших, регіонів України. Ми маємо потужний підсилювач її агресивності — велику кількість промислових підприємств, які негативно впливають на навколишнє середовище. Повітря засмічується ще й речовинами, котрі утворюються в результаті гниття численних куп побутових відходів. Тому у сільській місцевості, де концентрація пилку більша, тих, хто страждає на алергію, менше, ніж у великих містах.

— Чи вдалося комусь «побороти» амброзію?

— Цього бур’яну позбулися у США. Його треба не косити, як це роблять у нас, а корчувати. Крім того, одночасно в усіх куточках міста. Навіть кількох кущів амброзії вистачить, щоб усе місто почало чхати. На поліноз хворіють, як правило, люди працездатного віку, до 60 років, — тобто у віці, коли відбувається напрацювання імуноглобуліну Є. Літні люди частіше хворіють на інші види алергії.

— Як хворим поводитися, щоб не потрапляти до вас у важкому стані?

— Насамперед слухати лікаря. Прийти на прийом взимку, поставити проби, визначити причину алергії і провести лікування, яке докорінно змінює перебіг захворювання і фактично його гальмує. Не пізно прийти на прийом і у травні—червні. Вам розпишуть лікування, яке треба розпочати за два—три тижні до початку передбачуваного загострення. До речі, ті, хто пролікувався взимку, як правило, у «сезон» до нас не звертаються.

Окрім сезонності, ця хвороба має ще одну особливість — перехресну харчову алергію на такі продукти, як мед, горіхи, насіння, халва, соняшникова і кукурудзяна олія, кавуни, дині, гірчиця і майонез. Тим, у кого алергію спричинює домашній пил, забороняємо креветки, краби, раки. Були випадки, коли хворих, які вживали в їжу продукти, котрі мають перехрест до пилку, не вдалося врятувати...

Ще одна особливість полінозу — це перехресна алергія на лікарські препарати з трав. Трави для таких хворих неприйнятні у жодному вигляді — ні як лікувальні препарати, ні як харчові добавки, ні як приправи.

— Чи варто сподіватися на революційні розробки, здатні врятувати від «сезонної залежності»?

— Один такий препарат медичної генної інженерії —ксолар — уже з’явився. Він знімає всі ознаки алергії. Одна його ампула, яка коштує недешево — 5 тис. грн., — позбавляє від симптомів алергії протягом усього сезону. Хочу одразу попередити: жодна приватна структура, принаймні у Дніпропетровську, до нього поки що не має доступу з однієї причини: лікування цим препаратом вправі проводити тільки лікар-алерголог, а у приватних закладах наразі таких спеціалістів нема.

До того ж дніпропетровці уже наступного сезону матимуть можливість користуватися аерополінологічним прогнозом. На даху одного з міських будинків цього року буде встановлено спеціальну апаратуру, що дозволяє підрахувати концентрацію пилку в повітрі. Біолог щодня визначатиме його кількість і специфічність.