У селах досі діють за принципом: якось обійдеться, а що має бути, того не минути. В цьому працівники головного управління МНС України в Житомирській області переконуються щодня.
Дим над полем...
— Стан пожежної безпеки в сільгосппідприємствах незадовільний, — констатує головний державний інспектор області з пожежного нагляду Ігор Стельмашов. — Значна кількість техніки не забезпечена первинними засобами пожежогасіння — вони є тільки на 15 відсотках комбайнів, на 19 відсотках автомобілів і лише кожному четвертому тракторі. Це вже «традиція»: щороку один—два комбайни згорають тільки через те, що в комбайнера був вогнегасник, який не пройшов технічного обслуговування. А це вкрай необхідний захід: порошок має здатність злежуватися, окрім того, через перепад температури може виникнути конденсат, потрапити в порошок, утворюється кулька, яка забиває вихідний отвір. Тому раз на рік треба робити технічне обслуговування. На жаль, деякі керівники навіть не хочуть про це чути. Коштує така послуга в підприємствах, які мають ліцензії на технічне обслуговування, від 64 до 84 гривень. Хіба порівняти цю суму з тими збитками, яких зазнає господарство, якщо виникає непередбачувана ситуація? А підвести може найсучасніша техніка. Прикладом може служити випадок, що стався в передовому господарстві — приватній агрофірмі «Єрчики» Попільнянського району. З невідомої причини в полі загорівся імпортний прес-підбирач. Вогнегасник був на місці, з пожежею швидко справилися, тому вогонь не перекинувся на поле. Це великий плюс, коли персонал навчений і готовий до будь-яких несподіванок. Тепер зарубіжні фахівці шукають причини, чому виникло займання. А що було б, якби цей інцидент стався там, де «забули» про вогнегасники?
Ігор Стельмашов навів ще один приклад злагоджених дій. З невідомої причини загорілося стихійне сміттєзвалище, вогонь перекинувся на сусіднє поле, яке належить агрофірмі «Брусилів». Урожай з нього вже зібрали, тож горіли стерня і пожнивні рештки. Стояла сильна спека, вогонь підіймався на півтора — два метри й от-от міг перекинутися на 160-гектарний лан, на якому збирання ще не проводилося. Виручила чітка організованість. В роботу одразу включився потужний імпортний трактор з плугом, який проорав захисну смугу. Біди вдалося уникнути. А от в одному з господарств Овруцького району так і не вдалося загасити комбайн «Дон». Вигоріли кабіна й моторна частина. Збитки оцінено в 52 тисячі 600 гривень. Комбайн 1992 року випуску, тож це лише його балансова вартість. Причина загоряння: з паливопроводу пальне потрапило на розігрітий двигун.
В області ще старті жнив провели профілактичні рейди, нагадав головний державний інспектор області з пожежного нагляду. Річ у тім, що своєю постановою від 21 травня цього року Кабінет Міністрів наклав обмеження на здійснення позапланових перевірок. Але ситуація така, що не могли не тривожитися. Нашу позицію підтримав і голова облдержадміністрації Юрій Забела, прийнявши відповідне розпорядження. Адже не зайве було принаймні нагадати бодай про головні вимоги протипожежної безпеки. Звертали увагу й на те, щоб не було витікання пального. Або от ще одна типова ситуація з життя: комбайн заправляли просто в полі, хоча за правилами пожежної безпеки це треба робити на віддалі не менш як 50 метрів. Ці та інші зауваження про необхідність дотримуватися елементарних вимог безпеки, впевнений Ігор Стельмашов, відіграли свою роль. Але запам’ятався такий факт — в одному з господарств Ружинського району керівник на нагадування про те, що вогнегасник несправний, відповів: «Це приватна власність, тож перевіряти його можуть тільки з санкції прокурора».
...і над селом
У господарствах області на папері 167 пожежних автомобілів. Але 77 з них несправні. Чимало техніки просто не використовується за призначенням. Не налагоджено чергування водіїв. А то навіть елементарного — телефону немає. Пального теж. Тож лише окремі машини можуть реально виїхати за викликом. А в більшості районів діє тільки один підрозділ пожежної охорони. Добратися з райцентру до села може в кращому разі за 15—20, а в гіршому — до віддалених населених пунктів за 30—40 хвилин. Доки приїде —гасити вже нічого.
— Ось чому постійно порушуємо питання про створення підрозділів місцевої пожежної охорони перед усіма, починаючи від сільського голови і закінчуючи головою облдержадміністрації, — каже Ігор Стельмашов. Він наводить приклад: «У Попільнянському районі 8 пожежних автомобілів, у зоні їх обслуговування останнім часом сталося вісім пожеж. Виїхати на їх гасіння змогла тільки одна машина. В Олевському районі такі машини в 11 випадках не змогли взяти участі в ліквідації загорянь, в Ємільчинському — в 14, в Житомирському — в 10 випадках. І так майже скрізь».
Тим часом цього року ситуація з пожежами погіршилася — їх побільшало на 19 відсотків. 60 відсотків їх припадає на сільську місцевість. Тривожить те, що вогонь не минає об’єкти соціальної сфери. 12 липня дощенту згоріла будівля фельдшерсько-акушерського пункту в Червоноармійському районі. Гучного розголосу набула пожежа в Андрушівському районі в Іванківському інтернаті головного управління праці й соціального захисту, яка сталася в квітні. За останні роки кілька разів горіли сільські ради.
Для організації надійного протипожежного захисту сільських населених пунктів та відповідно до вимог нормативних актів з питань пожежної безпеки на території області мало б функціонувати 617 підрозділів місцевої пожежної охорони. У березні минулого року видано окреме доручення голови облдержадаміністрації керівникам районів стосовно цього, та виконується воно незадовільно. Створено лише один підрозділ місцевої пожежної охорони — у Великій Хайчі Овруцького району. Тим часом відповідно до Державної цільової програми розвитку цивільного захисту на 2009—2011 роки, на території області до 2013 року має додатково з’явитися більше двохсот таких підрозділів місцевої пожежної охорони. Все покладено на органи місцевого самоврядування, в яких до цього руки не доходять.