Причини для зниження курсу національної валюти відсутні. Про це на вчорашньому брифінгу заявила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко. «Гривня повинна зміцнюватися», — переконана глава уряду. Водночас вона закликала Національний банк провести роботу зі стабілізації курсу. Негативне сальдо торгового балансу України в першому півріччі 2009 р. порівняно з першим півріччям 2008 р., за її словами, скоротилося практично в сім разів — до 471 млн. дол. «Це означає, що ніяких умов для коливання гривні немає... На горі країни продовжують заробляти мільярди гривень».
Юлія Тимошенко сподівається, що Верховній Раді вдасться подолати вето на закон «Про внесення змін до законів України «Про Державний бюджет України на 2009 р.» і «Про Національний банк України». «Я великі надії покладаю на те, що депутати залишать політику за межами Верховної Ради, і фінансування Євро—2012 буде забезпечено», — зазначила прем’єр і додала, що «жодного дня не можна тягнути з фінансуванням Євро—2012».
За словами Юлії Тимошенко, 9 млрд. 800 млн. грн. буде спрямовано на будівництво стадіонів, аеропортів, доріг, готелів і всієї інфраструктури, яка забезпечує проведення чемпіонату, завдяки чому наприкінці року будівельна галузь матиме набагато вищі показники.
Прем’єр-міністр також зауважила, що ці кошти не є емісійними, це прибуток Національного банку, отриманий ним від рефінансування комерційних банків.
Крім того, глава уряду закликала НБУ зняти на цьому тижні мораторій на видачу вкладів у банку «Київ». Юлія Тимошенко повідомила, що після призначення урядом нового керівника банку «Київ» правоохоронці затримали людей, які вивозили папери та знищували бухгалтерію банку, а також знайшли зброю, за фактом чого вже порушено кримінальну справу.
А в банку «Родовід» і в Укргазбанку, за її словами, відновлено стабільну роботу.
Коментуючи оприлюднену Держкомстатом статистику, згідно з якою промвиробництво в Україні в липні 2009 року знизилося на 26,7% порівняно з липнем 2008-го, Тимошенко заявила:
«Я дивлюся на всі ці цифри не як на абсолютно оптимістичні результати... 26% ми маємо «мінус». Але в той же час, коли ми з вами реєструємо вже п’ятий місяць позитивну динаміку оздоровлення і бачимо досить сильні стрибки зростання по окремих галузях і в цілому по промисловості».
Крім того, Тимошенко заявила, що уряд «системно й наполегливо» виконує 15 антикризових програм, а нинішня ситуація в галузі гірничо-металургійного комплексу дає надії на відновлення обсягів виробництва металопродукції до кінця 2009 р.
Прем’єр спрогнозувала зростання ВПП України в 2010 р. на рівні 3%. Такі показники буде закладено в проекті держбюджету—2010, який буде внесено на розгляд Верховної Ради у вересні.
«Країна важко, але впевнено і стабільно виходить із кризи», — резюмувала Ю. Тимошенко.
Вл. інф.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.