Міжнародне агентство з вивчення захворювань на рак (ІARC) заявило, що відвідини соляріїв підвищують ризик захворіти. Раніше ІARC стверджувало, що ці пристрої «ймовірно є канцерогенними». Тепер експерти не мають сумнівів.
Дослідження довели: у тих, хто почав регулярно користуватися соляріями у віці до 30 років, на 75% збільшується ризик виникнення меланоми. Інші дослідження доводять, що солярії також збільшують ризик виникнення раку очей.
Висновки фахівців, опубліковані в журналі Lancet Oncology, можуть призвести до жорсткішого контролю за використанням ламп ультрафіолетового опромінювання та інших пристроїв цього типу. Тим часом Асоціація соляріїв, яка об’єднує виробників і операторів, заявляє, що зв’язок між використанням соляріїв і раком шкіри недоведений.
У Британії та Шотландії розглядають пропозицію про заборону відвідин соляріїв особам до 18-річного віку. Асоціація соляріїв підтримує ідею про таку заборону для дітей віком до 16 років, але вважає, що заборона для клієнтів старшого віку науково необгрунтована.