Оптимістам краще живеться, ніж песимістам. Позитивний погляд на життя добре позначається на самопочутті та настрої людини.

У оптиміста набагато більше можливостей у житті, стверджує психолог Олександр Мутовкін:
Оптимізм — не риса характеру, він не передається у спадок, але, як правило, закладається у сім’ї. Дитина входить у життя зі світоглядом батьків. Важливо, як батьки реагують на дії дитини: сприймають її помилки і невдачі як катастрофу чи ставляться до них спокійно, як до неминучих. Залежно від цього і дитина так оцінюватиме в майбутньому все, що відбувається з нею.
Кажуть, думки матеріальні. Який сценарій розвитку тієї чи іншої події ви уявите, такий з великою мірою вірогідност і складеться.
— Ось як працює позитивна думка: спочатку ми думаємо, потім уявляємо картинку — якийсь образ нашого бажання і, зрештою, проявляємо активність — починаємо діяти, — каже Олександр Мутовкін. — Коли ми беремо відповідальність за свою думку, наша мрія стає реальністю.
Кілька порад, які допоможуть вам побачити по-іншому своє життя і повірити в те, що його реально змінити на краще.
Візьміть аркуш паперу і напишіть на ньому ліворуч свої негативні установки. А праворуч перефразуйте їх на позитивні. Наприклад, ліворуч: щовесни й щоосені хворітиму, бо у мене проблеми зі здоров’ям. Праворуч: щовесни й щоосені почуваюся повним сил та здоров’я. Спробуйте оточити себе людьми, які думають і мислять позитивно, прагніть до тих, від кого ви заряджаєтеся позитивною енергією, запрошуйте їх у своє оточення, спілкуйтеся з ними, вчіться у них.
Не менш складне завдання — виростити оптимістами своїх дітей. Очевидно, буде простіше, якщо батьки вже самі «заразилися» цим станом. Що ж робити?
Передусім любити і приймати дитину безумовно, хоч би якою вона була. Не зосереджувати увагу на її недоліках, показати її кращі якості й розвивати їх. Частіше спрямовувати увагу дитини на радісні моменти.