Щоб придбати цукор для консервації, люди шикуються в черги з ранку

«Ціни на цукор у світі цьогоріч можуть досягти максимальної, за останні 30 років, позначки і перевищити 19,73 цента за фунт». Такими повідомленнями майорять шпальти з економічними оглядами багатьох ЗМІ.

Справді, ціни в багатьох країнах поповзли вгору після настання посухи в Індії, яка є другим за обсягами світовим виробником цукру, внаслідок чого очікується зниження врожаю тростини. Проблеми й у найбільшого в світі виробника і експортера — Бразилії. Там заважають дощі та низькі температури. Тож через погану погоду дефіцит солодкого піску на світовому ринку може сягнути історичних масштабів, резюмують аналітики. Можливо, й так, але дуже хочеться запитати в наших посадовців: чому, тільки-но в Україні період консервацій, заготовок на зиму, так і дорожчає цукор, бо й в Індії недорід, і в Бразилії холодно?..
На Кіровоградщині питання реалізації цукру у торговельних мережах стало об’єктом розгляду на засіданні відповідної робочої групи під головуванням начальника держінспекції з контролю за цінами області Ігоря Фурманова. За його словами, щоб стримати подорожчання на продовольчому ринку Кіровоградщини проводяться інтервенційні заходи.
Як зазначає перший заступник начальника головного управління економіки ОДА Ніна Рахуба, в області розпочали реалізацію цукру з запасів Аграрного фонду. Загалом у регіон має надійти дві тисячі тонн солодкого піску по 3 гривні 50 копійок за кілограм. Більше чверті цього обсягу Кіровоградщина вже отримала. З 23 липня «резервний» цукор продають 16 магазинів у Кіровограді та 15 — в Олександрії за роздрібною ціною 4,02 грн./кг. Щоб уникнути спекуляцій, в одні руки відпускають не більше трьох кілограмів. Наглядають за процесом представники Державної інспекції з контролю за цінами в області, обласного управління у справах захисту прав споживачів, Кіровоградського державного центру стандартизації і метрології, УМВС, які вирушили з рейдами по торговельних мережах.
Тим часом в багатьох крамницях жителі колись цукрового Клондайка України зранку займають черги за солодким дефіцитом. Переважно це пенсіонери. Щоб не створювати ажіотажу, в деяких магазинах вимушені ділити людей на звичайних покупців і «цукрових».
Місцеві посадовці закликають громадян не створювати черг, бо, стверджують, «соціальний» цукор продаватимуть аж до кінця року.
Водночас в окремих кіровоградських супермаркетах ціни на цукор уже перевищили позначку сім гривень за кіло.

Кіровоградська область.