Під час учорашнього засідання уряду Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко доручила Міністерству фінансів формувати проект держбюджету на 2010 рік на основі заветованого Президентом закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу».
«Я хотіла б сформулювати дуже чітке доручення Міністерству фінансів. Ми формуємо проект бюджету на 2010 рік саме в концепції нового Бюджетного кодексу, і ми не відступимо від цього ні на один крок. Я хотіла б, щоб все було розраховано, все подано, і після президентської кампанії, другий тур якої пройде в лютому, ми підпишемо такий бюджет, який уже повністю перерозподіляє кошти на місцевий рівень самоврядування», — сказала прем’єр.
Іншими словами, це означає, що, по-перше, держбюджет на 2010 рік готуватиметься на основі неіснуючої законодавчої бази, а по-друге, глава уряду свідома того, щоб країна щонайменше до лютого 2010 року залишалася без головного фінансового документа. Якщо, звичайно, БЮТ таки не вдасться домовитися із фракцією Партії регіонів про спільне подолання вето Президента на Бюджетний кодекс. Ю. Тимошенко ще раз наголосила, що глава держави, ветуючи зміни до Бюджетного кодексу, керувався не інтересами людей і громад, а бажанням «зруйнувати конкурентів на президентських перегонах». Відтак вона повідомила, що уряд об’єднає зусилля з асоціаціями місцевого самоврядування для того, щоб «Президент відкликав своє вето, або вето було подолано у Верховній Раді».
Про ці наміри свідчить і вчорашній брифінг віце-президента Асоціації міст та територіальних громад України Павла Козирєва, котрий відбувся безпосередньо в будинку уряду. Висловивши обурення рішенням глави держави, він повідомив, що 24 липня асоціація пікетуватиме Верховну Раду з вимогою подолати вето Президента на Бюджетний кодекс, оскільки, за словами П. Козирєва, нині чинний Бюджетний кодекс розподіляє гроші лише до обласного рівня, тож до міст районного рівня та селищ бюджетні гроші практично не доходять. Натомість зміни до Бюджетного кодексу спрямовані на те, щоб кошти дійшли до сіл, селищ і міст районного значення.
Нагадаємо, що заветовані Президентом зміни до Бюджетного кодексу, зокрема, передбачають, що замість нинішніх 700 місцевих бюджетів Міністерство фінансів мало б розробляти близько 12 тисяч бюджетів для сіл, селищ та міст районного значення. У зв’язку з цим перший заступник глави секретаріату Президента Олександр Шлапак наголосив, що запропонована редакція Бюджетного кодексу не тільки не вирішує проблем з фінансуванням повноважень місцевого самоврядування, а й створює умови для ручного керування цими бюджетами з боку Кабінету Міністрів, що є «черговим передвиборним трюком».
Також під час учорашнього засідання уряду Ю. Тимошенко повідомила, що у червні обсяги промислового виробництва в Україні порівняно з попереднім місяцем зросли на 3,1 відсотка. «У нас є певні сподівання, що Україна вже пройшла найгірші часи впливу світової фінансової кризи на свою економіку і починає потроху відновлювати свої економічні показники», — сказала вона. Так само оптимістичним було повідомлення прем’єра про надходження до Пенсійного фонду, котрі у липні становили 107 відсотків, що дозволяє «вчасно та у повному обсязі виплачувати пенсії».
Під час спілкування з пресою Ю. Тимошенко ще раз висловилася стосовно підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги у Києві. Вона повідомила, що Кабмін створив робочу групу, котра перевірятиме усі підприємства ЖКГ столиці, які ігноруватимуть рішення уряду про скасування підвищених тарифів. При цьому вона ще раз наголосила, що таке підвищення «є необгрунтованим і незаконним» та закликала киян не платити за новими тарифами, оскільки «на цю хвилину немає жодних юридичних підстав, жодних рішень місцевої влади, які б встановлювали підвищені тарифи».
На засіданні Кабінету Міністрів України міністр економіки України Богдан Данилишин (ліворуч) і міністр освіти та науки України Іван Вакарчук.
Фото Володимира ТАРАСОВА (Укрінформ).