Учора у столиці представники професійної фармацевтичної спільноти зробили мало не сенсаційну заяву. За їх словами, до зменшення асортименту та подорожчання ліків призводять «непродумані ініціативи Міністерства охорони здоров’я щодо структурних змін у системі охорони здоров’я». Передусім, мовляв, йдеться про створення у жовтні минулого року Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів. Її було виведено з єдиної системи контролю МОЗ та Департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів та продукції у системі охорони здоров’я. Доповідачі переконані: більшість ініціатив цих структур призводять до появи нових перешкод під час реєстрації та перевірки якості ліків у аптеці. А це і суперечить прийнятим нашою країною зобов’язанням щодо гармонізації законодавства з існуючим в Європейському Союзі, і, що найважливіше — призводить до зростання цін та скорочення асортименту в аптеках.
— Уже зараз, — каже Юрій Савко, виконавчий директор Асоціації виробників інноваційних ліків, —800 препаратів не подані на перереєстрацію, а отже, з дня на день можуть зникнути з полиць. Іноземні компанії виходять із нашого ринку через його нестабільність. Аптеки закриваються та банкрутують.
Пан Савко з колегами запевняють: система контролю за якістю медпрепаратів, що існувала раніше, була однією із найкращих на пострадянському просторі. Усе, що потрібно було зробити, це трошки її змінити, а не руйнувати повністю. Наразі ж, з проханнями про допомогу фармацевтична спільнота звернулася до Прем’єр-міністра, міністра охорони здоров’я та голови Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва. І основна вимога — підпорядкування Держлікінспекції Міністерству охорони здоров’я.
А от співробітник ДП «Український науково-експертний центр з дослідження якості лікарських засобів та виробів медичного призначення» Віктор Іванович переконує: саме «відірваність» інспекції від МОЗ дає можливість об’єктивно проводити перевірки.
— Окрім усього іншого, інспекція повинна контролювати діяльність структурних підрозділів МОЗ. А як вона це могла робити раніше, коли була підпорядкована напряму міністерству? Це ж абсурд. Те, що певним колам буде невигідне функціонування інспекції і нашого центру, було зрозуміло з самого початку. Надто вже великі суми крутяться довкола ліків і медпрепаратів. І це, найімовірніше, не остання прес-конференція, таких буде ще достатньо.