Денну потребу людини у вітаміні С можна задовольнити, з’ївши лише 35—40 ягід смородини. А вітамін Е, яким теж багата смородина, називають вітаміном молодості. У цій ягоді виявлено сильні фітонциди, що вбивають низку вірусів, зокрема вірус грипу.
Плоди смородини — цінний полівітамінний засіб. Свіжі і перероблені ягоди (сік, варення, протерті плоди з цукром та ін.) рекомендують ослабленим людям, що перенесли важкі захворювання, дітям, особам літнього віку.
* Сік, морс, кисіль, желе з ягід чорної смородини мають освіжаючі властивості і рекомендуються хворим, яких лихоманить.
* Свіжі і перероблені плоди мають потогінну і сечогінну дію.
* Смородиновий сік із медом радять пити при бронхітах і ларингіті, що супроводжуються кашлем і охриплістю.
* Сік смородини корисний при гастритах із зниженою кислотністю.
* У відварі з гілок з листям купають дітей, хворих золотухою.
* Сік порічок вважають корисним при сечокам’яній хворобі, оскільки він сприяє виведенню уратів (солей сечової кислоти).
Однак смородина протипоказана в разі підвищеної чутливості до цієї рослини, при гастритах і виразковій хворобі.