Уряд схвалив проект закону України «Про затвердження загальнодержавної програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на період до 2011 року».
За словами міністра охорони здоров’я України Василя Князевича, мережа закладів охорони здоров’я, що надають допомогу сільським мешканцям, потребує істотної оптимізації, оскільки не дає можливості забезпечити доступність та належну якість медичної допомоги селянам. Це насамперед стосується фельдшерсько-акушерських пунктів, сільських лікарських амбулаторій та дільничних лікарень. Є певна кількість сільських медзакладів, які не використовують свої потужності. Так, із 580 дільничних лікарень 41 заклад обслуговує сільського населення менше нормативного показника (менш як 1,5 тисячі осіб) і потребує реорганізації в заклади загальної практики сімейної медицини; близько половини дільничних лікарень використовують ліжковий фонд не за призначенням (як ліжка соціального спрямування, особливо в зимовий період). Натомість понад 250 сіл із населенням від 500 до 1000 осіб не мають фельдшерсько-акушерського пункту.
Розроблено модель первинної медико-санітарної допомоги на селі, основною організаційною структурною одиницею якої має стати районний центр первинної медико-санітарної допомоги, який координуватиме діяльність усіх сільських закладів охорони здоров’я. Крім того, МОЗ опрацювало табелі оснащення сільських лікарських амбулаторій та ФАПів. Нині законопроект передано до Верховної Ради.