Звичайно для постановки діагнозу лікарю потрібно більше, ніж простий огляд пацієнта. Однак певні зовнішні ознаки можуть свідчити про підвищений ризик тих або інших захворювань.
Так, великий ріст загрожує... раком грудей. Дослідження, проведені в Америці, показали, що жінки зростом від 175 сантиметрів і більше мають підвищений ризик розвитку раку грудей. Можливо, причина в тому, що гормони, котрі впливають на ріст жінки, також відповідають за розвиток тканини молочних проток. А оскільки саме з цих тканин найчастіше починаються злоякісні утворення, що більше тканина, то більше шансів занедужати.
Високі чоловіки частіше, ніж низькорослі, страждають на рак передміхурової залози. Такого висновку дійшли американські онкологи.
Що стосується раку підшлункової залози, то до цієї групи ризику входять: чоловіки зростом від 185,3 і жінки від 167,6 сантиметра. У них шанси на розвиток раку підшлункової залози на 81 відсоток вищі. Як уважають експерти Вашингтонського університету, що одержали такі дані, винні можуть бути гормони: вони одночасно впливають і на ріст кісток, і на розростання тканин черевної порожнини.
Маленькі люди більше страждають від... інфарктів. Чоловіки нижче 170 сантиметрів потрапляють до «швидкої» із серцевим нападом набагато частіше кремезніших представників сильної статі, показало дослідження Гарвардського університету. І ризик розвитку раку шлунка або виразки у них вищий. Ці захворювання вчені пов’язують із бактерією Гелікобактер пілорі, що також викликає гастрит. Потрапляючи в тіло людини ще в дитинстві, бактерія може не тільки попсувати травний тракт, але й значно сповільнити ріст усього організму, тому іноді низький зріст свідчить про підвищений ризик шлункових проблем.
Підвищений кров’яний тиск, швидше за все, очікує власників невеликого росту й коротких ніг, засвідчило англійське дослідження.