Жнива поступово дійшли й на північ країни — зокрема, до Житомирщини. Загалом в області обмолотити треба більш як 400 тисяч гектарів зернових і зернобобових культур, із них 339 тисяч — у сільгосппідприємствах. Господарники орієнтувалися на культури, що дають вищі прибутки, тож 31 тисячу гектарів займає ріпак, 22 тисячі — соя.
Ранні зернові теж збиратимуть з більшої площі, ніж у 2008-му. Але їх урожай, за оцінками фахівців, буде на 150—200 тисяч тонн скромніший від минулорічного. І дати лад вирощеному непросто. На папері в сільгосппідприємствах значиться 1607 комбайнів. Але 380 з них — то звичайний технічний баласт: ремонтувати їх немає сенсу. Звіти про готовність техніки на початок жнив дуже контрастні: в деяких районах відремонтовано лише 43—67 відсотків проти 89 відсотків у цілому по області. А придбано торік лише 49 комбайнів. З них 32 — за власні кошти господарств, 12 — за пільговими кредитами, 5 — з частковою компенсацією вартості. А за січень—червень цього року аграрії змогли купити лише шість, причому тих, що вже були у використанні. Навантаження на один працюючий комбайн становить 243 гектари, а це, як стверджують у головному управлінні агропромислового розвитку облдержадміністрації, у 2,4 разу перевищує технологічну норму.
Водночас передусім від успішності жнивування залежить фінансовий стан сільгосппідприємств, їхні перспективи. Підтвердження тому —за півроку в область надійшло 237 мільйонів гривень за зерно врожаю-2008, відправлене на експорт до Білорусі, Узбекистану, Голландії, Литви, Польщі, Італії. Саме це, як зазначив заступник голови облдержадміністрації Микола Дейсан, і дало змогу провести весняні польові роботи, адже кредитування фактично не було.
 
Житомирська область.