З початку року в Донецькій області виявлено близько 500 злочинів у бюджетній сфері, з них більше сотні — зі збитками понад сто тисяч гривень, а в 35 випадках завдана шкода перевищила мільйон гривень. За словами начальника Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУМВС України в Донецькій області Сергія Цикури, найбільше порушень виявлено під час перевірки законності використання коштів державної підтримки підприємств вугільної галузі і фінансування заходів із реструктуризації шахт. У цій сфері виявлено 26 злочинів із загальною сумою збитків близько шести мільйонів гривень. Наприклад, порушено кримінальну справу стосовно посадових осіб державного підприємства, які за начебто постачену вугільну продукцію переказали комерційній структурі 3,5 мільйона гривень бюджетних коштів, призначених на придбання вугілля для колишніх працівників закритих шахт.
Виявлено також злочинну схему зловживань із використанням бюджетних коштів у сумі близько 3 мільйонів гривень, які надавалися для підтримки села. Зокрема, притягаються до кримінальної відповідальності керівники одного з державних фондів, які за хабарі кредитували не лише сільських мешканців, а й городян.
Сергій Цикура повідомив, що міліція придивляється і до законності використання коштів у рамках підготовки до чемпіонату Європи з футболу в 2012 році: ремонту автошляхів за бюджетні гроші, законності виділення земельних ділянок під будівництво готелів тощо. Крім того, правоохоронці не виключають, що найближчим часом буде порушено кримінальні справи, пов’язані з зовнішнім незалежним тестуванням школярів.
— Вимальовуються певні шпаринки, якими скористалися нечесні представники освіти. Запевняю, що кілька кримінальних справ, які стосуються зловживань у ході тестування, у нас «зріють», — каже начальник управління.