У четвер люди у військовій формі в невідомому напрямку вивезли першого заступника Донецького міського голови Костянтина Савінова та начальника управління зі зв’язків із громадськістю міськради Максима Ровінського.

Раніше громадськістю Донецька було ініційоване проведення зустрічі із представниками міськради. Мешканці Петровського району, що стомилися від постійного психологічного пресингу та загрози життю, вирішили висловити свою позицію та пропозиції. Передбачалася й присутність представників так званої «ДНР», але ті від розмови ухилилися.

За добу зустріч відбулася, і от після її завершення представники міськради були затримані, повідомили на сайті Донецької міськради. Добре хоч, що після з’ясування осіб і розмови вони були відпущені.

Загальна обстановка в Донецьку та області, за інформацією прес-служби облдержадміністрації, залишається стабільно напруженою. За словами очевидців, люди у військовій формі й зі зброєю пересуваються по вулицях пішки й на автотранспорті. Мешканці Київського району повідомляють про стрілянину біля військової частини 3004. У ніч із 17 на 18 липня в районі Мар’їнки, за словами мешканців околиць Донецька, знову було чути вибухи.

Що стосується життя людей і роботи різних служб, то електропостачання Донецька здійснювалося у звичайному режимі, за винятком Петровського району. 16 липня там було відновлено 7,5 км електроліній, підключено струм у будинки 654 абонентів з 785. Комунальники планували у п’ятницю повністю завершити роботи з ремонту електромереж, пошкоджених у результаті бойових дій 12 і 13 липня.

Підприємства, що забезпечують життєдіяльність міста, запасаються матеріалами на випадок можливих руйнувань. «Регіональні електричні мережі» і ПАО «Донецькобленерго» працюють у «штатному режимі» та готують запас матеріалів для, того щоб максимально швидко реагувати у випадку непередбачених обставин. Крім того, подібний запас будівельних і інших матеріалів роблять усі комунальні підприємства, задіяні в життєзабезпеченні міста, повідомляють на сайті головного управління з благоустрою.

Прес-служба прокуратури Донецької області інформувала, що робота апарату проходитиме у визволеному Маріуполі. У місто вже переведена частина працівників прокуратури. 18 липня у своїй заяві на сайті відомства прокурор області Микола Франтівський запевнив, що відмітає докори й висловлювання з боку деяких представників органів місцевого самоврядування в бездіяльності. Він відзначив, що працівники не залишають свого місця дислокації й продовжують виконувати свої обов’язки, незважаючи на ситуацію, в якій перебуває окуповане місто. Прокурор заявив: «Будь-яке співробітництво з терористами, які зараз утримують адміністративні будинки міста, вважається зрадою. Це принципова позиція працівників органів прокуратури».

За повідомленням інформаційно-аналітичного центру РНБО, 17 липня з району н. п. Маринівка, Дмитріївка та Степанівка Донецької області терористи обстрілювали територію Російської Федерації, зокрема, населений пункт Куйбишеве. У відповідь російські війська відкрили вогонь по позиціях сил АТО поблизу кордону. Два артилерійські снаряди розірвалися в безпосередній близькості від пункту пропуску «Маринівка» Тут же було зафіксовано обстріл поромної переправи двома мінометними розрахунками з території Росії.

Малайзійський Боїнг упав біля селища Грабове поблизу м. Тореза Донецької області. 18 липня голова Донецької ОДА Сергій Тарута заявив, що бойовики «ДНР», які контролюють цю територію, перешкоджають проведенню гласного міжнародного розслідування катастрофи малайзійського лайнера. Раніше сепаратисти оголосили про бажання вивезти чорні ящики й тіла жертв до Росії.

Глава області звернувся до учасників женевського процесу (Росії, США та ЄС), ООН, ОБСЄ, міжнародних організацій з ініціативою примусити так звану «ДНР» до створення коридору для доправлення до місця трагедії всього необхідного устаткування й персоналу.

«Необхідно в найкоротший термін створити навколо трагедії 30-кілометровий периметр безпеки та припинити вогонь — територія трагедії має стати доступною й вільною від зброї, а поведінку «ДНР» слід розглядати як спробу приховування доказів», — заявив Сергій Тарута. МЗС України повідомило про створення оперативного штабу, який працюватиме цілодобово, обробляючи звернення рідних загиблих пасажирів і координуючи роботу з дипломатичними установами іноземних держав, акредитованими в Україні. Зв’язатися із зазначеним штабом можна телефонами: 

(044) 279 62 06, 238 16 57, по факсу (044) 253 11 24 або по електронній пошті cons_vor2@mfa.gov.u.

Торез: передова горя

Соціальні мережі вже переповнені світлинами з місця катастрофи та думками співгромадян про те, що сталося. Спілкуюся з жителькою Тореза одразу після звістки про падіння цивільного лайнера малайзійської компанії: «Це така трагедія! Говорила з родичем. Упав літак між шахтою і його селищем. Він розповів мені, що бачив, як машина почала розвалюватися ще в повітрі, спочатку на дві частини, потім летіли тіла. Зараз навколо все в уламках. Багато трупів, валіз. Місцевих мешканців близько не підпускають озброєні денеерівці, щось шукають. А до мого будинку долинали звуки, схожі на вибухи, земля тремтіла під ногами».

Наталя продовжує, що трагедія для неї й усе життя містечка в ці останні місяці. Жінка каже, що в будинку відчувається кожен залп по Савур-Могилі, вікна давно не зачиняє — вилітає скло. «Села Степанівка, Дмитрівка й Маринівка вже практично не існують, люди їх покинули, а по полю ходить покинута худоба, телята, недоєні корови мукають», — ділиться вона. Додає, що сепаратисти перед черговими бойовими діями торезцям іноді пропонують покинути будинки, але, повернувшись потім, люди бачать розграбовані мародерами житла.

«Багато мешканців з тих, хто підтримував «ДНР», зараз повністю змінили думку. Я сама своїми руками їх у шию гнала б, якщо б повернути час назад. На блокпостах стоять наркомани й місцева шантрапа, а воюють росіяни-професіонали. А яка техніка в них! Нещодавно повз будинок ішла вночі колона військової техніки з російськими прапорами. Я стояла на ґанку в одній нічній сорочці й плакала», — каже вона.

Розмовляю з молодою родиною, які встигли виїхати в день, коли був зруйнований житловий багатоквартирний будинок у центрі Тореза. Цікавлюся, чому багато жителів ще не їдуть. Хлопці відповідають, що активісти, котрі підтримували єдність України, виїхали від переслідувань уже давно. Крім того, у місті є прихильники бойовиків, чиї родичі й зараз на блокпостах. А є й ті, хто хоче покинути зону бойових дій, є старі батьки, яких і виїхати не змусиш, і не покинеш. Є й такі, хто не хоче залишити на розгарбування свої будинки, не певен, що їх десь чекають. Настрої в місті різні: розпач, неприйняття всіх і вся, але практично всі дуже стомилися й хочуть повернутися до мирного життя.