Одні люблять спеку, отримують задоволення від сонця й обожнюють загоряти. Інші все літо ховаються в тіні. Але й ті, й інші однаково піддаються небезпеці отримати удар. Сонячний або тепловий.

 

Сонячний удар — це гострий хворобливий стан, що виникає через перегрів голови прямими променями сонця: кровоносні судини мозку розширюються, відбувається сильний приплив крові до голови. У деяких випадках виникають розриви дрібних кровоносних судин мозку, що може спричинити порушення центральної і периферичної нервових систем людини.

Основна причина сонячного удару — сонце, що нещадно палить вашу непокриту голову або оголене тіло. Також сонячному удару сприяють духота, безвітряна погода, переїдання, розпиття спиртних напоїв на пляжі. Небажано засинати під час загоряння.

Ознаки сонячного удару: почервоніле обличчя, сильний головний біль, запаморочення. Потім починає темніти в очах, з’являється нудота, у деяких випадках — блювота. Іноді виникають кровотеча з носа й розлад зору. Якщо не надати допомогу, потерпілий непритомніє, у нього з’являється задишка, пульс частішає, порушується діяльність серця. Сонячний удар нерідко сполучається з опіками шкіри: почервоніння, пухирі тощо.

Тепловий удар — це хворобливий стан, що гостро виникає, спричинений перегріванням тіла. Унаслідок перегріву посилюються процеси теплотворення з одночасним зменшенням або утрудненням тепловіддачі в організмі людини, що призводить до порушення його життєвих функцій.

Перегріванню тіла сприяє все, що порушує виділення поту й утруднює його випарування: висока температура і вологість повітря, фізична робота в шкіряному, прогумованому або синтетичному одязі, перевтома, зневоднення організму, переїдання, тривалі походи у спеку. Одержати тепловий удар ще легше, ніж сонячний: сонце не є для нього необхідною умовою, досить посилено попрацювати в занадто теплому, через який не проникне повітря, одязі або декілька годин провести в задушливому, погано вентильованому приміщенні.

Ознаки теплового удару: загальна слабість, сонливість, головний біль, запаморочення. Потім обличчя червоніє, температура тіла підвищується, іноді до 40 градусів за Цельсієм, часто бувають диспепсичні розлади — понос, блювота. Якщо до цього часу не усунуто причини, що викликали перегрівання, у хворого починаються галюцинації, марення, потім потерпілий непритомніє, його обличчя блідне, шкіра стає холодною, іноді синюшною, потовиділення підвищене, серцева діяльність порушена, пульс частий і слабкий. У такому стані людина може загинути, якщо їй не надати невідкладну медичну допомогу.

Перша допомога однакова в обох випадках. Потерпілого необхідно негайно винести на свіже повітря в тінь або прохолодне, добре вентильоване приміщення, розстебнути комір його одягу, а краще роздягнути до пояса, вкласти на спину з піднятою головою. На голову покласти холодний компрес, тіло обернути мокрим простирадлом або обприскувати холодною водою. Усередину — багато прохолодного питва. Добре допомагає звичайна настойка валеріани: 20 крапель на третину склянки води.

У разі розладу дихання ледь змочіть ватку нашатирним спиртом (він є в кожній автомобільній аптечці) і декілька разів обережно піднесіть до носа потерпілого. В екстрених випадках, коли людина непритомна, її дихання зупинилося, а пульс не прощупується, — не чекайте медиків! Згадайте, чому вас учили в школі, починайте робити штучне дихання і закритий масаж серця.

Сонячний і тепловий удари легко виникають у дітей, підлітків і стариків, тому що через вік їхній організм має певні фізіологічні особливості, система внутрішньої терморегуляції в них недосконала. Також у групі ризику — люди, незвичні до спеки, які страждають ожирінням, серцево-судинними та ендокринними захворюваннями або зловживають алкоголем.