Завдяки хімічному складу селера має неабиякі лікувальні властивості: позитивно впливає на серце і судини, сприяє поліпшенню кровообігу, заспокійливо діє на нервову систему, нормалізує обмін речовин. У разі постійного його вживання підвищується життєвий тонус, організм омолоджується, що важливо для людей похилого віку.
Це сильний сечогінний засіб, затримує відкладання солей у нирках, суглобах, посилює функцію нирок. Сік селери корисний людям, схильним до надмірного вживання солодощів, до паління. Сік знімає перевтому, посилює виділення і виведення шлаків з організму, сприяє очищенню крові.
Гіппократ радив: якщо розхитані нерви, селера має бути і їжею, і ліками. Таку властивість доводить і сучасна медицина. Наявність речовин, що стимулюють залози внутрішньої секреції, має велике значення для гармонійного розвитку організму людини.
Відомо, що американці кладуть шматочок селери в коктейль, а в Японії успішно застосовують «селерову дієту» для лікування ревматизму: протягом місяця хворі харчуються селерою, приготованою за різними рецептами. А за легендою, до складу напою кохання, який пили Трістан та Ізольда, входив і сік селери. Коріння і листя містять фурокумарин із протираковою активністю.
Лікарі рекомендують вживати селеру в разі авітамінозу, людям, схильним до діабету, при артриті й ожирінні, а також тим, хто хоче мати струнку фігуру. Але медицина попереджає: не можна вживати в їжу селеру після укусів отруйних комах і тварин, оскільки це лише посилить дію отрути. Також вона шкідлива для матерів, які годують груддю, для немовлят та вагітних жінок. У народній медицині селеру вживають для посилення статевого потягу.