Хоча Запорізька АЕС може виробляти й видавати в енергетичну систему 6000 мегаватів електроенергії, сьогодні її потенціал повністю ще не задіяно. Через недостатню пропускну спроможність трьох наявних ліній електропередач станція забезпечує передачу лише 5300 мегаватів. Тому питання будівництва ще однієї, четвертої за рахунком, ЛЕП виникло давно, однак реалізувати його не вдавалося через брак коштів. І лише тепер до здійснення цього проекту наблизилися впритул завдяки домовленості з Європейським банком реконструкції та розвитку. На відкритому розподільчому пристрої АЕС розпочалася екологічна експертиза за маршрутом проходження лінії.
Нова ЛЕП проляже на 186 кілометрів від Запорізької АЕС до Каховки і дасть змогу поліпшити електропостачання Херсонської, Одеської областей та Автономної Республіки Крим. Крім того, введення в експлуатацію нової лінії допоможе вирішити низку технічних проблем і для самої електростанції, зокрема, видачу повної її потужності та ефективніше виведення обладнання в ремонт. Однак спеціалістам необхідно визначити вплив її будівництва на навколишнє середовище та спрогнозувати мінімальні збитки для сільськогосподарських товаровиробників.
Під час спорудження нової ЛЕП передбачається використання найсучаснішого обладнання, що експлуатується на енергетичних об’єктах. Зміниться навіть вигляд опор лінії електропередач — вони будуть без розтяжок, що дасть можливість зменшити площу відчуження земель та поліпшити експлуатаційні умови. Згідно з планом будівництва пуск нової ЛЕП передбачено на 2015 рік. Однак у зв’язку з великою зношеністю обладнання теплової генерації та з важкою економічною ситуацією в Україні ця лінія потрібна вже сьогодні. Тому, за словами генерального директора ВП «Запорізька атомна електростанція» В’ячеслава Тищенка, енергетики постараються впоратися з проектом до кінця нинішнього року, а саму ЛЕП ввести в дію в 2012-му.
Вл. інф.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.