Як забезпечити функціонування закладів оздоровлення та відпочинку дітей за нових законодавчих умов? Відповідь на це запитання шукали під час слухань у Комітеті Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. У заході брали участь народні депутати, представники уряду, органів місцевого самоврядування, громадськості.

Голова комітету Артур Палатний зазначив, що після набрання чинності законом про загальнообов’язкове державне соціальне страхування припинено фінансування оздоровлення та відпочинку дітей за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, яке в попередні роки становило майже 400 мільйонів гривень. Щорічно за кошти фонду лікувалися 200 тисяч маленьких громадян у 500 відповідних закладах. Нині оздоровчі установи передано на фінансування місцевих бюджетів, які не мають відповідних ресурсів.

Парламентарій підкреслив, що сьогодні функціонуванню цієї сфери серйозно загрожують внесені до Податкового кодексу зміни, якими передбачаються плата за землю та податок на нерухоме майно для дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів.

Цього року, за його словами, державна підтримка цієї галузі зменшилась порівняно з минулим на 233 мільйони гривень. Відповідно на 4367 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку стане менше.

Заступник міністра соціальної політики Валерій Ярошенко зазначив, що сьогодні система соціального страхування потребує звільнення від не властивих їй виплат, зокрема фінансування лікування. Водночас законодавчими змінами передбачено оздоровлення неповнолітніх, у тому числі дітей працюючих осіб за рахунок коштів підприємств, установ тощо. З огляду на це, треба змінити систему, шукати та впроваджувати нові інноваційні підходи до організації надання таких послуг у нових складних економічних умовах.

«Мінсоцполітики опрацьовує питання щодо доцільності зменшення до 17 днів терміну для оздоровлення. Це дасть змогу зробити дешевшою путівку, отже, більше дітей зможуть пройти курс лікування», — сказав він.

За його словами, через проведення АТО вже втрачено 71 заклад оздоровлення, в тому числі 12 зруйновано в Донецькій області і 2 — в Луганській. Крім того, на території, захопленій сепаратистами, та в зоні, близькій до проведення бойових дій, розташовується 39 дитячих установ, з них 10 — оздоровчі і 29 — відпочинку. Тому головне завдання — збереження наявної структури в мирних областях.

У поточному році, підкреслив Валерій Ярошенко, особливу увагу приділятимуть дітям пільгових категорій. Зокрема, на базі дитячого центру «Молода гвардія» планується оздоровити 11,2 тисячі маленьких громадян.

Учасники слухань рекомендують Верховній Раді ухвалити законопроект щодо пільгових умов вступу до вищих навчальних закладів, оздоровлення та відпочинку окремих категорій дітей, а також зміни до державного бюджету стосовно виділення 350 мільйонів гривень місцевим кошторисам субвенції для цільового фінансування цієї сфери.

Цифра

Цього року за рахунок місцевих бюджетів зможуть оздоровитися та відпочити понад 1,8 мільйона дітей. Також у поточному році заплановано відкрити понад 11 тисяч відповідних закладів.