На Білосарайській косі, улюбленому місці відпочинку мешканців Донеччини, цими днями багатолюдно й... брудно. Адже ця територія узбережжя Азовського моря офіційно не має статусу пляжу, а отже, прибирати її теж ніхто не зобов’язаний. 

 

Водночас тут розташована частина регіонального ландшафтного парку «Меотида», а на краю коси щороку оселяються сотні птахів. Сідаючи на смітник, пернаті ризикують заразитися специфічними інфекціями. Співробітники парку тривалий час ведуть боротьбу з відпочивальниками, які воліють заїжджати на косу на автомобілі. Поки що нічого кращого, ніж перекопати дорогу, екологи не придумали. Втім, бездоріжжя не лякає власників всюдиходів, які можуть заїхати на узбережжя через розташовані поруч бази відпочинку, заплативши охоронцю лише 50 гривень.

За словами начальника відділу рекреації регіонального ландшафтного парку «Меотида» Андрія Кияненка, Цивільний кодекс передбачає штраф за порушення режиму охорони природно-заповідних територій від 51 до 85 гривень. «Питаємо в туристів, як вони потрапили сюди, а ті відповідають: «Пляжем приїхали», — каже А. Кияненко. —Справжнього власника машини іноді неможливо знайти, щоб покарати. Більшість із них — представники бізнесу або «при посадах», а документи оформлені на якихось родичів тощо».

«Автомобілі псують природне покриття, тобто середовище проживання тварин і птахів, під колесами гинуть унікальні рослини», —підкреслює голова громадської організації «Чистий берег» Юліан Михайлов. Активісти організації у розпал сезону двічі на тиждень збирають сміття на Білосарайській косі у пластикові пакети, а потім власним коштом вивозять їх на звалища. За один такий рейд іноді доводиться вивозити до чотирьох тракторних причепів зі сміттям. Адже влітку узбережжя перетворюється на велике наметове містечко, а після сотень відвідувачів у зеленій частині коси залишаються тонни відходів. Активісти «Чистого берега» поставили кілька сміттєвих контейнерів на краю коси і намагаються пояснити відпочивальникам правила поведінки.

Директор комунально-курортного підприємства села Мелекіне Першотравневого району Володимир Попович поскаржився, що комунальникам у курортній зоні бракує сміттєзбиральної техніки: «В нашому розпорядженні лише два трактори, два сміттєвози, один орендований ваговоз та тринадцять «бійців». Із таким небагатим арсеналом підприємству доводиться обслуговувати декілька десятків кілометрів узбережжя, де розташована більш як сотня баз відпочинку».

 

На знімках: активісти-екологи вивозять зібране на пляжі сміття.

Фото Світлани Агаджанян.