Через політичні амбіції депутати Вінницької облради не розглянули жодне з 32 питань порядку денного чергової сесії.

Політичні амбіції частини депутатів Вінницької облради стали на заваді вирішенню навіть такого «пекучого» питання, як виділення коштів для придбання засобів захисту для земляків, які несуть службу в зоні бойових дій на Сході країни. Зрештою, так само не було обговорено й інші питання порядку денного — зокрема, про виділення коштів на придбання бронежилетів для земляків — учасників АТО, здійснення заходів з енергозбереження, закупівлю обладнання для медичних закладів — обласної дитячої лікарні та обласної клінічної лікарні імені Пирогова. У сесійній залі перебували на своїх робочих місцях 102 депутати із 132. Зібратися зібралися, а реєструватися відмовилися. Чому?

Як зазначив у розмові з кореспондентом «Голосу України» один із депутатів, частина обранців домовилися бойкотувати роботу зібрання. «Бойкотом сесії вирішили помститися голові ради, а насправді помстилися людям», — додав співрозмовник. Сесійне засідання так і не відбулося. Ось як прокоментував причини такого демаршу голова облради Сергій Свитко.

— Напередодні, на засіданні президії обл-ради, на мене здійснювали тиск частина депутатів від Партії регіонів щодо скликання позачергової сесії, — каже пан Свитко. — Раніше вони зібрали підписи з вимогою скоротити посаду одного із заступників голови облради. Мотивують це необхідністю зменшення витрат на утримання чиновників. Я пояснював, що закон не дозволяє в один день проводити дві сесії. Та в них був свій сценарій зриву роботи засідання ради і вони його реалізували. Зробили це цинічно, в такий непростий для держави час поставили власні амбіції вище державних інтересів. Усі мої звернення до депутатів із проханням не розхитувати ситуацію, а приступити до роботи, не дали бажаного результату.

Зробити повідомлення про відкриття сесії голові обласної ради перешкодив один із депутатів. Він наполіг на виступі. Звинуватив очільника ради в нехтуванні вимогами депутатів про скликання позачергового зібрання, ще одне звинувачення стосувалося зволікання із скороченням апарату облради. Тим часом до зали ввійшли, ігноруючи вимоги охорони, громадські активісти, а з ними і матері та дружини бійців, які служать у зоні бойових дій. Понад дві години вони висловлювали звинувачення на адресу керівництва краю (деякі з них були небезпідставні) щодо зволікання з розв’язанням наболілих проблем. Брали слово і депутати, виступив керівник області Анатолій Олійник. Від нього вимагали звільнення директорів департаментів облради, які працювали за влади Януковича і донині зберігають посади.

— В області є влада, є потужна та патріотична громада, і ми всі не дозволимо розхитувати ситуацію тим, хто свої приватні інтереси ставить вище суспільних, — наголосив голова облдержадміністрації. — У нас достатньо законних засобів та важелів, щоб зупинити будь-яку вакханалію та політичну махновщину. Звертаюся до всіх зацікавлених осіб, які сьогодні намагаються влаштовувати політичні спектаклі: «Хочете воювати? Не заперечую. Кожному, хто має таке палке бажання, особисто допоможу дістатися до військкомату, особисто попрошу забезпечити автоматом та набоями, бронежилет видам від обл-держадміністрації і забезпечу зелений коридор в зону АТО. Звертаюся до всіх, хто хоче і налаштований працювати на рідне село-район-область-країну, — працюймо! Працюймо, як одна команда — згуртовано, зосереджено та ефективно, як того вимагають час і зовнішні виклики».

На жаль, навіть після такого емоційного виступу розпочати роботу все одно не вдалося. Ще раз зібратися обранці мають намір у суботу, 19 липня. І все-таки присутні в залі депутати дещо змогли зробити. Під час тривалих дискусій до них підходили волонтери із скриньками, на яких був напис: «Збір коштів на придбання тепловізора». Жоден із присутніх не відмовився зробити свій внесок.

— Повернуться хлопці з війни, спитають, як ми їм допомагали тут, у тилу, і що тоді казатимемо? — із сумом констатував, виходячи із зали засідань, один із народних обранців. — Кому війна, а кому дай у політику погратися...

— Ми свідомо здійс-нили передачу засобів захисту без зайвого галасу, — каже голова Вінницької облдержадміністрації Анатолій Олійник. — Завдання влади у цей непростий час — робити все необхідне для захисту країни. Перевірили бронежилети на місцевому підприємстві «Форт». У тирі підприємства провели контрольні відстріли пластин на міцність.

За словами депутата, в червні народні обранці від Вінниччини зібрали і передали для потреб батальйону територіальної оборони двісті тисяч гривень. Кошти витрачено на придбання засобів захисту для земляків, які несуть службу в зоні бойових дій. Передали також 19 кевларових шоломів. Їх придбали за сприяння депутата Вінницької обласної ради Сергія Кудлаєнка, який створив в Інтернеті сайт «Захист та розвиток Вінниччини». До участі у збиранні коштів активно долучилися волонтери та представники Народної самооборони імені Героїв Майдана. Їм удалося зібрати 47 тисяч гривень, за які придбали згадані шоломи. Для налагодження безперебійного забезпечення бійців гарячою їжею, придбано польову кухню вартістю 11 тисяч 800 гривень. За словами Сергія Кудлаєнка, протягом червня, відколи діє сайт, було зібрано 80 тисяч гривень. Особливістю сайту є те, що на ньому відображають витрату коштів. Кожен відвідувач має можливість особисто пере-свідчитися, скільки зібрано грошей і на що  витрачено.

Вінниця. 

ТИМ ЧАСОМ

Ще 92 бронежилети для бійців батальйону територіальної оборони Вінниччини доправили в зону АТО активісти «Автомайдана». Їх придбано за фінансової підтримки народного депутата України Олександра Домбровського.