На це запитання влада регіону відповідає майже ствердно. Принаймні, з технічної точки зору, підготовка до опалювального сезону проходить стабільно, без великих зривів графіка. Але є проблеми в підготовці до опалювального сезону іншого плану — борги населення за спожиті комунальні послуги.
Як зазначив заступник голови Луганської оболдержадміністрації Геннадій Головненко, загальна заборгованість підприємств комунальної теплоенергетики області становить сьогодні 335 млн. грн. Населення, у свою чергу, заборгувало тепловикам близько 800 млн. грн. Це найгірші показники в Україні. В області вважають, що коли добре попрацювати з дебіторами, то реально можна погасити тільки 46 млн. грн. Де взяти решту? Державних коштів на підготовку ЖКГ до опалювального сезону цього року область не одержить, тому може розраховувати тільки на внутрішні обігові кошти. Насамперед йдеться про добросовісну оплату послуг з боку населення. На тлі тотальних неплатежів, лідером яких є Луганськ, Геннадій Головненко відзначив позитивний приклад Алчевська. Його населення не має боргів перед комунальниками, бо за послуги теплопостачання платить за економічно обґрунтованими тарифами. В результаті заміни водо- і теплопостачальних мереж і застосування енергозбережних технологій місту вдалося уникнути втрат у ході поставок тепла, а це, в свою чергу, позитивно вплинуло на тарифи.
Що стосується переведення низки котелень області з газу на вугілля, то таку можливість у регіоні не виключають, щоправда, за однієї умови — наявності 200 млн. грн. Як засвідчив моніторинг, у Луганській області з газу на вугілля можна перевести близько 20 відсотків котелень. При цьому Геннадій Головненко зазначає, що найменш витратні проекти можна реалізовувати на тих котельнях, котрі свого часу переводилися з вугілля на газ. Однак навіть такі проекти потребують великих фінансових витрат. За рахунок власних коштів реалізувати цю програму не вдасться.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.