На безкоштовну допомогу зможуть розраховувати 50 відсотків онкохворих
Уся наша онкологія протягом двох останніх років фінансувалася за залишковим принципом, тому що не була прийнята Національна програма «Онкологія». Нещодавно на засіданні Кабміну нарешті прийняли цю програму. Тепер вона буде розглянута профільним парламентським комітетом, а потім представлена на голосування Верховній Раді України. Про стан вітчизняної онкології «Лікарняний листок» бесідує з директором Національного інституту раку, професором Ігорем ЩепотІним.
— Що дає ця програма?
— Вона відображає не тільки лікування онкологічних хворих, у неї закладено профілактику, ранню діагностику, реабілітацію раку. У ній засвідчено широкомасштабний наступ на рак усіх локалізацій хвороби. На жаль, не вдалося домогтися стовідсоткового фінансування програми «Онкологія», щоб вона повністю покривала потреби онкохворих у лікуванні, ліках, діагностичному обладнанні тощо. Необхідно 7,7 млрд. гривень до 2016 року, а фінансування закладено на рівні 3,5 млрд. гривень. А це означає, що онкологічні хворі за рахунок бюджету зможуть лікуватися лише в 50 відсотках випадків.
— Як вплинула криза на динаміку розвитку онкологічних захворювань?
— Поки що ми не можемо простежити цю динаміку. Але люди хворіти менше не стали.
Національний інститут раку — одна з небагатьох установ, де медична допомога ще надається за рахунок бюджетних коштів. Ми приймаємо пацієнтів з усієї України. Регіональні медзаклади сьогодні відчувають серйозний дефіцит і в хіміопрепаратах, і в обладнанні.
На території нашого інституту розміщується на 90 відсотків готовий до відкриття новий хірургічний корпус. Потрібно не так багато коштів, щоб він запрацював. А це дасть можливість надавати допомогу хворим, особливо з регіонів, які в умовах кризи цю допомогу за місцем проживання отримати не можуть.
Особлива увага — дитячій онкології. Нині наше дитяче відділення може забезпечувати спеціалізованою допомогою дві третини хворих. Якби запрацював новий хірургічний корпус, в якому цілий поверх віддано дитячій хірургії, то Національний інститут раку міг би на своїй базі забезпечити стовідсоткову допомогу всім дітям України, які страждають на онкологічні захворювання. Уже закуплено сучасне обладнання для цього корпусу, необхідно лише невелике державне фінансування для його відкриття.
— Які найпоширеніші ракові захворювання і групи ризику?
— У чоловіків найчастіше рак вражає легені, шлунок, товсту кишку, передміхурову залозу. У жінок на першому місці рак молочної залози та гінекологічний рак. У дітей найчастіше виявляють онкологію крові та лімфатичної системи, пухлини мозку, нирок, нервової системи, саркоми тощо.
Наприклад, в деяких європейських країнах, таких як Австрія, Фінляндія, Прибалтійські держави, рівень онкологічних захворювань вище, ніж в Україні. Але виживання хворих, результати лікування в нашій країні вдвічі гірші. Пов’язано це з тим, що люди звертаються по допомогу онкологів у вкрай запущених стадіях раку. До того ж у нас дуже низька онкологічна настороженість лікарів загальної лікувальної мережі. Але останніми роками все-таки вдалося істотно знизити показники смертності від ракових захворювань. Однак без відповідного фінансування програми «Онкологія» нам не вдасться зберегти позитивні тенденції і здійснити широкомасштабний наступ на рак.