Вузловий зоб — захворювання досить поширене і часто перебігає безсимптомно. Найчастіше виявляють його під час проведення ультразвукового дослідження абсолютно випадково.
Усе-таки краще не ризикувати і вчасно проходити такі дослідження, щоб не допустити розвитку серйозних ускладнень. До того ж жінок це стосується більшою мірою, ніж чоловіків, адже вузловий зоб серед жіночого населення зустрічається в десять разів частіше, особливо у віці, що перевищує сорок п’ять років. В основі недуги лежить дефіцит в організмі такої важливої речовини, як йод.
Причиною йододефіциту може стати проживання в певній місцевості, дози опромінювання, спадковий чинник, коли в сім’ї спостерігалися випадки раку щитовидки.
Для підтвердження діагнозу, крім УЗД, проводять аналізи на гормони щитовидної залози, такі як тиреотропний гормон, тироксин, трийодтиронін.
Проведені обстеження дають змогу робити висновки про функцію щитовидки, яка може бути знижена, — гіпотиреоз, підвищена, — гіпертиреоз і нормальна, — еутіероз (частіше зустрічається при вузловому зобі).
Лікування призначається, виходячи з розмірів вузла. Якщо спостерігається швидкий ріст вузлів або їхній розмір перевищує десять міліметрів, то призначають проведення біопсії з метою виключення наявності злоякісної пухлини. А ось наявність усередині вузла мікрокальцинатів є однією з ознак ракового захворювання. У решті випадків за хворим просто ведеться регулярне спостереження.
Як правило, хворим людям призначається спеціальна дієта, що включає продукти, котрі містять йод, тобто капусту, хурму, морську капусту, фейхоа тощо. А ось будь-які теплові процедури рекомендується звести до мінімуму.