Понад століття минуло відтоді, як американський дослідник Хайрам Бінгем відкрив світу «житло бога сонця» — Мачу-Пікчу. Стародавнє загублене місто інків розташоване на території сучасного Перу. Побудоване на вершині гірського хребта на висоті 2 450 метрів над рівнем моря, за що його часто називають містом у небесах чи містом серед хмар.

Над долиною річки Урубамба імператор інків Пачакутек заснував Мачу-Пікчу. Священне гірське місто з’явилося приблизно 1440 року. Щоб його побудувати, знадобилася неймовірна майстерність. Адже масивні підпірні стіни і ступінчасті тераси вже понад 500 років тримають Мачу-Пікчу, не даючи дощам і зсувам зруйнувати місто.
1532 року іспанці прийшли на землі інків, але до Мачу-Пікчу вихор колонізації не дійшов: місто не було ані зруйноване, ані пограбоване. Досі залишається загадкою, чому мешканці (майже 1 200 осіб, які поклонялися богу сонця Інті) назавжди пішли з міста.
Після дивного зникнення інків, «житло бога сонця» було забуте на довгих чотири століття. Лише 24 липня 1911 року його відкрив світу американський дослідник Хайрам Бінгем. Відтоді популярність Мачу-Пікчу постійно зростає. У 2007 році загублене місто інків визнали новим дивом світу. Туристів не відлякує довга дорога, адже коли бачиш вражаючу цитадель інків, труднощі шляху відразу забуваються.
Підготувала Сюзанна КІРІНА.
Фото з сайту http://www.weandworld.com.