Майже двісті тисяч тонн збіжжя ранніх зернових і зернобобових культур намолочено на Вінниччині на десяти відсотках від загальної площі жнивного лану. Середня урожайність становить 40,3 центнера з гектара, що на два центнери вище минулорічного показника. Найбільше зібрано озимого ячменю, рослини скошено і обмолочено на сімдесяти відсотках від загальної площі.
Цьогорічний середній намолот на п’ять центнерів більше, ніж торік. Так само на п’ять центнерів вищий і показник урожайності головного хліба — озимої пшениці, якої намолочують по 46 центнерів на круг. Краще вродив озимий ріпак. А ось врожай ярих ячменю і ріпаку нижчий минулорічного. Менше збирають і гороху.
— Найбільшою проблемою на жнивному полі залишається негода, — каже керівник обласного департаменту агропромислового розвитку Микола Неїлик. — Дощити почало з перших днів і відтоді хмари не перестають ходити над полями. Доводиться «ловити» погожі дні і навіть години. Через вітри і буревії, що пронеслися над полями низки районів, зернові полягли. Це ускладнило роботу, доводиться більше витрачати пального, та й зерно втрачається...
Загалом хліб збирають у 621 сільськогосподарському підприємстві. У 247 з них, за інформацією співрозмовника, організовано гарячі обіди для жниварів з доставкою у поле. Якість страв і води перевіряють фахівці Держсанслужби, з початку жнив вони побували у 219 підприємствах. Тільки у трьох виявлено порушення норм в організації харчування, стверджують у Державній санітарній службі у Вінницькій області.
Вінницька область.