15 липня внаслідок авіаудару по житловому будинкові в Сніжному загинули 11 людей. Поранених — 8, серед них є одна дитина. Маля вже перевели в Донецьку обласну лікарню на лікування. Постраждалим медики надають необхідну допомогу, повідомляє департамент охорони здоров’я Донецької ОДА.
16 липня о 5-й ранку з боку населеного пункту Степанівка Донецької області терористи спробували прорвати оточення, повідомили в прес-службі Нацгвардії України.
Протягом години бойовики обстрілювали блокпости сил АТО, дислокованих неподалік від селищ Маринівка і Тарани Донецької області. Вогонь вівся з танкових гармат, мінометів і протитанковими керованими ракетами. Українські військові витримали обстріл і перейшли в контратаку. Терористи відступили до населеного пункту Степанівка. З боку військовослужбовців Національної гвардії України троє поранених. Під час обстрілу бандити частково зруйнували інфраструктуру селища Маринівка.
16 липня в Сніжному бойовиків захопили приміщення Центру поштового зв’язку №12 і філії «Укртелекому».
У декількох школах Макіївки «республіканці» облаштували вогневі точки.
У Донецьку терористи розміщують у житлових кварталах системи «Град», інформують фахівці РНБО. Установки не мають постійного місця дислокації, перебуваючи не більш як 3—4 години в одній точці. На озброєнні терористів було зафіксовано самохідний зенітно-ракетний комплекс «Стріла-10». За інформацією РНБО, цей вид озброєння міг потрапити до бойовиків тільки з Російської Федерації.
Ніч у Донецьку минула неспокійно. Жителі практично всіх районів повідомляють про локальні перестрілки на вулицях, про те, що було чути звуки літаків, що низько пролітали, про пересування у вечірній час колони важкої військової техніки.
На жаль, аварійні бригади газової служби не можуть досі потрапити до місця пошкодження газопроводу, не пропускають бойовики «ДНР». 
На сайті міськради розміщена оперативна інформація про потяги, а також автобусні міські та міжміські маршрути для жителів, що бажають покинути місто. Із приміського вокзалу станції «Донецьк» щодня курсують електропоїзди до Маріуполя, Іловайська, Красного Лимана, Красноармійска, Краматорська, Артемівська.
Для одержання інформації про тимчасове переселення з Донецької області до інших регіонів України, а також усіх видів державної соціальної підтримки (зокрема, пенсії, допомоги, компенсації тощо) дончани можуть безплатно звертатися за телефоном «гарячої лінії» 0 800 507 506 або (062) 348—03—05.
Ситуація в містах Донецької області, що відновлюються
На територіях, визволених від бойовиків, обстановка залишається складною, але з’явилася тенденція до поліпшення. 
У визволених містах особлива увага приділяється відновленню й підготовці до навчального року шкіл і вишів.
Під час акції «Діти неоголошеної війни» громадські організації й волонтери за 5 останніх днів передали 28 тонн гуманітарної допомоги для дітей Слов’янська й прилеглих населених пунктів. Зокрема, це памперси, дитяче харчування, ліки широкого вжитку, які роздано в понад 5000 родин. Також сьогодні до Слов’янська вирушила бригада із 30 психологів, які представляють Державну службу з надзвичайних ситуацій України.
До Краматорська триває підвезення води й продуктів харчування. У деяких районах повністю відновлено водопостачання.
15 липня голова Донецької облдержадміністрації Сергій Тарута та начальник Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області Микола Ільченко інспектували транзитний пункт зустрічі внутрішнього переміщення людей у Волновасі.
Транзитний табір у Волновасі розраховано на 200 місць і повністю обладнано для тимчасового перебування жителів області, що виїжджають із зони АТО. Переселенцям, надається медична й психологічна допомога, визначаються потреби. Два намети на 70 місць розраховані на приймання їжі. Безкоштовне гаряче харчування і чай забезпечуються за рахунок Фонду «Розвиток України».
Волноваський транзитний пункт розташований поряд із школою. Хлопчаки охоче грають у футбол на шкільному полі, деякі тут-таки займаються на вуличних тренажерах, повідомляє прес-служба ОДА.
За словами М. Ільченка облаштованість табору і його утримання, крім харчування, здійснюється винятково коштом обласного бюджету. Загалом в області два такі тимчасові пункти, розраховано на 3100 місць.

Зателефонувавши за номером «101» (безплатно з будь-якого телефону, в тому числі з мобільного, навіть у разі відсутності коштів на рахунку й можливості робити інші дзвінки), можна отримати координаційну допомогу, пов’язану з виїздом із зони АТО.