Діабетики Дніпропетровщини ризикують сісти на інсулінову дієту. Про зірваний тендер на закупівлю життєво необхідних препаратів «Голос України» вже писав в одному зі своїх номерів. І от продовження скандалу, де головні дійові особи — депутати Дніпропетровської облради і головне управління охорони здоров’я регіону.
На закрите засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я, дитинства і материнства, де з’ясовували, хто винний і що робити, кореспондентові «Голосу України» вдалося потрапити лише з другої спроби. Для газети Верховної Ради вирішили зробити виняток...
Про те, що заявки області на інсулін змінили на користь одного вітчизняного виробника — ВАТ «Фармак» — вперше заявила головний позаштатний фахівець з ендокринології головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Катерина Маляр, підкресливши, що в цьому разі під ударом будуть діти.
Хоча, як стверджують у Київському інституті ендокринології, наукові дискусії з приводу поділу препарату на дитячий і дорослий точаться тільки в Україні, адже в усьому світі й діти, й дорослі одержують однаковий людський генно-інженерний інсулін у флаконах або катриджах. Крім того, впевнені фахівці, імпортні інсуліни не мають переваг над інсулінами виробництва «Фармак».
Утім, заява Маляр спричинила ефект бомби, що вибухнула. Прокуратура області порушила кримінальну справу проти чиновників комунального підприємства «База спеціального медичного постачання», яке займається організацією тендерів.
Так, начальник управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Дніпропетровської області Роман Сосков вбачає в ситуації «замах на розкрадання бюджетних коштів». За його словами, договір на постачання інсулінів підписували не з «Фармаком», і на підприємстві навіть не знають про існування документа.
Сама компанія, яка стала заручником ситуації, нині обстоює якість своєї продукції, на яку, по суті, звели наклеп. Там кажуть: мовляв, ми не дистриб’ютори, що беруть участь у тендерах, а виробники і продаємо дистриб’юторам інсулін відповідно до їхніх заявок, а далі це їхня особиста справа, як вони вестимуть свою комерційну діяльність. Інше питання, що наш продукт якісний і нічим не поступається імпортним аналогам, єдина відмінність у ціні — наші препарати доступніші, — стверджують у «Фармаку».
— З економічною кризою, природно, загострюється боротьба за фінанси. Західні виробники вочевидь не мають наміру втрачати свій вплив на українському ринку і тому намагаються використовувати будь-який формальний привід для того, щоб оспорити результати тендерів і відсунути конкурента в особі нашого, вітчизняного виробника, — пояснюють на підприємстві.
Тим часом члени робочої групи обласної ради, рішенням яких незадоволені медики, справу бачать інакше. За їхніми словами, заявки на інсулін з районів не збігаються з тією, що її складає головне управління охорони здоров’я області.
«Голос України» попросив прокоментувати ситуацію Інну Демченко — помічника голови Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України народного депутата Т. Д. Бахтеєвої:
— У який спосіб заявки на препарат, отримані в районах, трансформувалися в «міфічну» потребу, що не відповідає реальності, — це один бік медалі. Другий — відсутність під час прийняття управлінських рішень елементарних понять про фармакоекономіку. Несвоєчасність визначення потреби в інсулінах, недостатня номенклатура призвели до додаткового залучення коштів місцевих бюджетів від 20 до 80% — а це результат неефективної роботи Дніпропетровського обласного управління охорони здоров’я. І ще один аспект: кожна держава захищає свого виробника — це робочі місця, це платежі в бюджет, це фінансування соціальних програм! І якщо ВАТ «Фармак» виробляє високоякісний інсулін за технологією засновника промислового виробництва інсуліну американської компанії «ELLY LІLY», то обласне управління охорони здоров’я повинне дотримуватися закону України про мінімізацію впливу фінансової кризи і створити всі умови для проведення закупівель відповідно до чинного законодавства.
Щоб уникнути сумнівних маніпуляцій у майбутньому, Кабмін з
1 вересня планує запровадити нову рецептурно-ваучерну систему. Інсулін видаватиметься в аптеках за рецептом лікаря. Такого рішення, на думку діабетиків, вони очікують уже давно.
 
Київ—Дніпропетровськ—Київ.