Міністерство охорони здоров’я України розробило пам’ятку, яка допоможе уникнути інфікування новим вірусом грипу A/H1N1.

По можливості треба відкладати ділові та туристичні поїздки в регіони, де виявлені випадки захворювань на свинячий грип. В першу чергу відмовитися від візитів у США, Мексику.

Якщо вашу поїздку до країни, де зареєстровані випадки захворювань, не можна відкласти, будьте насторожі, не відвідуйте людних місць, уникайте користування громадським транспортом, не стійте, не сидіть поряд з людьми із ознаками респіраторної інфекції — нежитем, кашлем, почервонілими очима. Необхідним буде носити чотиришарову марлеву пов’язку або хірургічну маску.

У разі, якщо ви менш як 10 днів тому повернулися з країни, де зафіксовані випадки розповсюдження та інфікування збудником свинячого грипу, будьте особливо уважні до свого здоров’я. При появі симптомів ОРВІ — температури, кашлю, нежитю, порушення функції кишечника та м’язових болей — негайно звертайтесь до лікаря.

Якщо після повернення ваших рідних та близьких із-за кордону в них виникнуть симптоми застуди або респіраторної інфекції — негайно ізолюйте хворого в окремій кімнаті та контактуйте з ним лише в марлевій масці, викличте лікаря.

Хоча немає чітких ознак, що наявні випадки захворювання людей на свинячий грип пов’язані з недавніми або теперішніми грипоподібними захворюваннями свиней, рекомендується мінімізувати контакти з хворими тваринами. Даних про передачу свинячого грипу людям в результаті вживання ними в їжу належним чином обробленої і приготованої свинини  або інших продуктів з неї немає. Вірус свинячого грипу гине під час приготування за температури 70 градусів Цельсія, відповідно до загальних порад приготування свинини та інших видів м’яса.

У зв’язку з тим, що вірус свинячого грипу передається переважно повітряно-крапельним шляхом, необхідно виконувати санітарно-протиепідемічний режим, передбачений при епідеміях респіраторних вірусних інфекцій. Коли ви кашляєте або чхаєте, прикривайте ніс і рот одноразовою серветкою або носовиком. Мийте руки з милом. Якщо немає такої можливості, використовуйте вологі спиртовмісні серветки. Старайтеся не доторкатися до очей, носа або рота, особливо якщо перебуваєте в громадських місцях, частіше провітрюйте приміщення.

У випадку, якщо виникнуть запитання стосовно профілактики або лікування свинячого грипу, ви можете звернутися до свого лікаря або зателефонувати на «гарячу телефонну лінію» Міністерства охорони здоров’я України по номеру:8 (044) 200-07-80.