Дружина Героя України нашого льотчика Костянтина Могилка пані Віта звертається з відкритим листом до глави держави з проханням підтримати її пропозицію про встановлення пам’ятника на місці падіння літака під Слов’янськом.
У розмові з кореспондентом «Голосу України» пані Віта, не стримуючи сліз, так пояснила свою пропозицію:
— У труні, яку опустили в могилу на кладовищі у селі Пирогове, знаходиться тільки три кілограми останків тіла. А мій Костя за життя мав вагу 103 кілограми. Де решта сто кілограмів? Вони залишилися під проклятим Слов’янськом. Саме там назавжди залишився мій Костя, саме туди мене кличе серце, саме там хочу припасти до землі, яка прийняла дорогу, люблячу людину. Я прошу всіх, хто має можливість, допомогти із встановленням пам’ятника. Це моя внутрішня потреба. Вірю, що є на світі добрі люди, які підтримають.
Молода згорьована жінка, яка просить не називати її вдовою, добре розуміє, що позитивно вирішити питання вдасться тоді, коли буде підтримка глави держави. Тому й звертається до нього з відкритим листом.
У відкритому листі Президенту України від дружини Героя України, зокрема, йдеться: «Всё, о чём я Вас прошу, содействовать в установлении памятника на месте падения нашего самолёта, памятник в виде самолёта. Для небесных лётчиков альтернатив нет».
Літак Ан-30Б ескадрильї «Блакитна стежа» терористи підбили 6 червня, коли екіпаж здійснював фотозйомку на території блокпостів бойовиків під Слов’янськом. Командир ескадрильї, він же командир літака, вінничанин підполковник Костянтин Могилко, зумів відвести літак, огорнутий полум’ям, спершу від Слов’янська, а потім — від Красного Лимана. Віддав команду екіпажу покинути борт. Шестеро з восьми вистрибнули з парашутами. З них троє залишилися живі, троє загинули. Льотчик і борттехнік Павло Дришлюк до останнього залишалися на борту. Підполковник Могилко мав намір приземлити літак на озеро. Фахівці кажуть, для цього йому не вистачило приблизно 10—15 секунд. Машина вибухнула в повітрі.
Указом Президента України за мужність і героїзм під час виконання завдання підполковнику Костянтину Могилку присвоєно звання Героя України (посмертно).
Поховали льотчика на кладовищі у селі Пирогове під Вінницею.
Вінницька область.
 
На знімку: такою щасливою була сім’я Могилків — Костянтин, Віта та їхні діти Арсенко і Вероніка.
Фото із сімейного альбому Могилків. 
ДОВІДКОВО

Ми вже розповідали про те, як льотчик Костянтин Могилко ціною власного життя врятував мешканців двох міст — Словянська і Красного Лимана («Голос України» за 25.06.2014  і 11.07.2014).