Лише вісім ендопротезів за потреби триста отримала Рівненщина цього року за кошти державного бюджету. Тож не дивно, що головний лікар Рівненської міської лікарні Євген Кучерук звернувся до депутатів постійних комісій обласної та міської рад з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства з пропозицією розробити окрему обласну програму надання медичної реабілітації пацієнтам із захворюваннями опорно-рухового апарату. Адже Рівненщина — єдина в Україні область, де такої програми досі немає.
— Це дало б можливість збільшити фінансування з місцевих бюджетів і надію хворим на безкоштовне протезування, — пояснив свою позицію Євген Кучерук. — Адже вартість одного ендопротеза коливається в межах 14—40 тисяч гривень, а для більшості пацієнтів це непосильна сума. Тим часом щороку лише в обласному центрі артрології та відновного лікування, який працює на базі міської лікарні, здійснюється 30—40 операцій із заміни суглобів на штучні.
Депутати постійної комісії Рівненської обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства підтримали пропозицію медиків і до кінця року розроблять обласну програму надання медичної реабілітації пацієнтам із захворюваннями опорно-рухового апарату на 2010—2015 роки, під реалізацію якої віднайдуть бюджетні кошти на придбання ендопротезів насамперед для малозабезпечених категорій громадян.