Міський голова Донецька Олександр Лук’янченко залишив місто через погрози місцевих «республіканців». У зверненні до жителів, розміщеному 14 липня на сайті міської ради, він розповів, що три дні тому йому висунули ультиматум з вимогою займатися забезпеченням військових потреб «ДНР», у тому числі на шкоду мешканцям. «Увесь цей час я намагався налагодити діалог для мирного розв’язання конфлікту. Однак мені прямо заявили: мирні ініціативи не цікавлять військових «ДНР», — сказав голова.
«На жаль, моя позиція не дозволяє мені перебувати в Донецьку, бо мені прямо заявили, що в такому разі можливе моє фізичне усунення. Я перебуваю в Києві й маю намір тут обстоювати інтереси рідного міста для зміни ситуації. За першої нагоди я негайно повернуся на територію Донецька», — запевнив жителів Олександр Лук’янченко.
У Красноармійському районі припинено водопостачання
Повністю припинилася подача води у Красноармійськ, Родинське, сел. Шевченкове, Красноармійський район, Димитрів, Добропілля та Добропільський район.
З 13 липня Карлівська фільтрувальна станція компанії «Вода Донбасу» припинила роботу. За інформацією керівництва КП «Красноармійськводоканал», об’єкт законсервували, співробітників вивезли. У КП пояснили, що таке рішення було прийнято через активні бойові дії, на території Карлівки перебувають бойові позиції угруповань так званої ДНР.
Крім того, в суботу з Карлівки було організовано евакуацію мешканців. Їм надано необхідну допомогу, дано консультації, запропоновано місця розселення в інших областях України.
У цілому за час роботи наметове «містечко» прийняло до 70 переселенців.
У Сніжному авіабомбою зруйновано житловий будинок
15 липня о 6.35 до рятувальної служби регіону надійшла інформація про обвалення житлового будинку в місті Сніжному, повідомила прес-служба Донецької ОДА. У головне управління ДСНС України в Донецькій області інформують, що зруйновано 12 квартир. Рятувальники розбирають обвалені конструкції житлового будинку. Для робіт залучено три одиниці техніки, 14 людей особового складу. На допомогу направляються ще дві одиниці техніки, 16 людей особового складу. Станом на 10.00 у результаті обвалення загинули четверо людей, ще стільки само дістали поранення різної тяжкості.
В інформаційно-аналітичному центрі РНБО заявили, що невідомий літак здійснив бомбардування центральної вулиці міста Сніжного. Одна з авіабомб влучила в житловий будинок по вулиці Леніна, 12. У відомстві інформують, що від учора літаки ЗСУ не зробили жодного вильоту. Ранковий наліт кваліфікується фахівцями відомства як цинічна й кривава провокація, розрахована на дискредитацію українських військових. За цим фактом розпочато спеціальне розслідування.
Ситуація в містах Донецької області, зайнятих бойовиками
За інформацією інформаційно-аналітичного центру РНБО, терористи продовжують облаштовувати свої вогневі позиції в житлових масивах міст.
Так, у Донецьку бойовики встановили ракетно-зенітні комплекси на дахах житлових будинків.
На в’їзді до Горлівки вони замінували мости з боку селища Нікітівка і міста Артемівськ, обладнали вогневі точки в житлових будинках. У приміщенні протестантської «Церкви Христа» і профілакторію підприємства «Донбасенерго» розмістилися бойовики з Кавказу.
У селищі Гольмівський Горлівської міськради на території школи-інтернату терористи розташували чотири зенітні установки та одну систему залпового вогню «Град», повідомляють місцеві жителі.
Чиниться тиск на директорів інтернатних установ
У Донецьку під загрозою насильницького вивезення до Росії перебувають майже 150 українських дітей. Йдеться про дітей-сиріт із Мар’їнського і Донецького інтернатів, яких утримують бойовики. Це не перша спроба викрадення дітей з інтернатів області. Раніше бойовики також незаконно вивезли дітей зі сніжнянського дитбудинку в РФ, яких згодом удалося повернути в Україну. Голова Донецької ОДА Сергія Тарута 14 липня звернувся до всіх, від кого залежить доля дітей, із закликом припинити спекуляції на цій темі й надати можливість вивезти дітей у безпечні регіони України та залишитися на рідній землі.