Сьогодні загрозу виникнення пандемії грипу, викликаного штамом «Каліфорнія 0409» («cвинячого грипу»), розуміють усі країни. Нещодавно директор ВООЗ Маргарет Чен оголосила про початок п’ятої фази розвитку даного захворювання і наголосила на необхідності світової інтеграції та об’єднання зусиль для вироблення глобальних заходів з недопущення переходу пандемії у наступну, шосту, фазу.

Український медичний союз розробив пакет конкретних заходів, спрямованих на забезпечення готовності України до розвитку пандемії. Свої пропозиції УМС надіслав на розгляд до Кабінету Міністрів. Серед заходів із забезпечення готовності України до розвитку пандемії «свинячого грипу» — створення мережі міжсекторальних діагностичних лабораторій із залученням, зокрема, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства сільського господарства та продовольства, Міністерства оборони. Дані лабораторії повинні відповідати рекомендаціям ВООЗ та мають забезпечити тренінгову, вірусологічну, молекулярно-генетичну діагностику. Окрім того, в пакеті заходів передбачено створення спеціального фонду ліків для забезпечення медичних працівників, які у разі виникнення спалаху працюватимуть у вогнищі епідемії. Цей захід необхідний для захисту медиків, які завжди перебувають на передньому рубежі боротьби з пандемією та від роботи яких залежить безпека та життя людей.
Одним із істотних заходів даного пакета є ініціатива члена президії УМС, засновника Благодійного фонду «Здоров’я нації» Бориса Литовського з придбання технології виготовлення противірусного препарату, міжнародна непатентована назва якого — озельтамівір, та безоплатне передання цієї технології фармацевтичній групі компаній «Здоров’я». Це дасть змогу Україні зекономити суттєві кошти, якщо буде прийняте рішення щодо створення державного запасу противірусних препаратів на випадок спалаху грипу серед населення України.
— Розуміючи, що Україна повинна мати свій власний щит в боротьбі з вірусом «свинячого грипу», мій фонд придбав та передає технологію на виробництво препарату озельтамівір від двох компаній, що є світовими лідерами у виробництві. Більше ста країн розмістило замовлення для цих підприємств. Моєю основною вимогою, як критерієм ефективності дій, була вимога, щоб Україна мала змогу сама виробляти препарат. Це дає можливість країні не «ставати в чергу» за придбанням препарату у випадку виникнення спалаху грипу, а мати свій стратегічний запас. По-друге, це дозволить зекономити бюджетні кошти. І третє — Україна стане центральним місцем виробництва цього препарату для сусідніх країн колишнього СНД та зможе подати їм руку допомоги у скрутний час. Але найголовніше те, що український громадянин зможе спати спокойно, — він буде захищений від пандемії своїм власним щитом.
 

Думка експерта

Експерт з епізоотології та грипу Людмила Сасіна:

«Сьогодні практично вся світова спільнота працює над виробленням програми захисту країн від вірусу штаму «Каліфорнія 0409» («свинячий грип»). І одна з ключових позицій цієї програми — створення резерву ліків. На момент пташиного грипу, наприклад, Чехія закуповувала препарат озельтамівір на 5 млн. грн. Але тоді в країні не було епідемії і ліки не були використані. Тобто, має бути створений інший механізм підготовки банку ліків. А саме механізм закупівлі технології вироблення необхідного препарату, який буде дешевше, ніж оригінальний, але дієвий у боротьбі зі спалахом».

Мал. Олексія КУСТОВС ЬКОГО.