Відзначення річниці Чорнобильської катастрофи спонукало звернутися до теми забезпечення державою екологічних прав громадян, зокрема, права на екологічну інформацію.

Після аварії на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС у 1986 році майже на 75 відсотках території України, а в 10 областях — майже на всій території, рівні забруднення цезієм-137 перевищували доаварійні більш як удвічі.

Найбільшого за масштабами та рівнями забруднення зазнали Київська та Житомирська області. На всій території цих областей рівні забруднення перевищували 1 МБк/кв. м. Масштаби забруднення території України іншими радіоактивними речовинами, а саме стронцієм-90, ізотопами плутонію, америцію-241, унаслідок їх фізико-хімічних властивостей були суттєво менші, ніж для цезію-137. Їх основна кількість зосереджена в зоні відчуження.

Протягом 1991—1995 років відповідно до вимог чинного законодавства було визначено територію зон радіоактивного забруднення. До цих зон було віднесено 2293 населені пункти дванадцяти областей, які зазнали найбільшого забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. Загальна площа зон радіоактивного забруднення становить 53,4 тис. км2.

Відповідно до чинного законодавства Міністерством з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи проводилася щорічна дозиметрична паспортизація населених пунктів і територій, віднесених до зон радіоактивного забруднення. Ця робота виконувалася з метою моніторингу й контролю рівнів радіоактивного забруднення та його впливу на екологічний стан територій і життя та здоров’я людей.

На цей час на територіях, віднесених до зон радіоактивного забруднення, проживає понад 2,0 млн. осіб, які мають отримувати достовірну та науково обґрунтовану інформацію стосовно радіологічного стану території, а також щодо негативного впливу радіації на їх здоров’я.

Водночас в Україні проблема радіоактивного забруднення земель, негативного впливу іонізуючого опромінення вийшла за межі Чорнобильської катастрофи та визначених у зв’язку з нею зон.

По-перше, це пов’язано з поширенням джерел іонізуючого опромінення на території країни, що викликано широким їх застосуванням в медицині та промисловості.

По-друге, в державі щорічно зростає кількість накопичених радіоактивних відходів, а їхня переробка та захоронення часто-густо здійснюються за межами визначених у зв’язку з Чорнобильською катастрофою зон забруднення.

Таким чином, виникла необхідність поширення дії Закону України «Про захист населення від іонізуючого опромінення» на всю територію України, а також законодавчого визначення механізму оприлюднення інформації стосовно зон радіоактивного забруднення. Мною було внесено законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо оприлюднення інформації стосовно зон радіоактивного забруднення», який 10 квітня 2008 року був прийнятий Верховною Радою України як закон.

Цим законом на уряд покладається зобов’язання раз на три роки оприлюднювати інформацію про результати дозиметричної паспортизації населених пунктів, а саме — про вміст радіонуклідів в продуктах харчування, дози опромінення населення, карти зон радіоактивного забруднення тощо.

Завдяки прийняттю цього закону громадяни отримали доступ до об’єктивної інформації про стан радіоактивного забруднення території, де вони проживають. Таким чином, забезпечується право громадян на інформацію стосовно факторів, які мають негативний вплив на їхнє здоров’я, а також вплив на екологічний стан територій їхнього проживання.

З метою виконання Закону України міністерством підготовлено та видано інформаційний бюлетень «Радіологічний стан територій, віднесених до зон радіоактивного забруднення (у розрізі районів)» та атлас «Україна. Радіоактивне забруднення».

Бюлетень згідно з положеннями закону містить роз’яснення положень нормативно-правових документів, які регулюють режим територій, що зазнали радіоактивного забруднення, інформацію про сучасний радіаційний стан на радіоактивно забруднених територіях, результати дозиметричної паспортизації: вміст радіоцезію в продуктах харчування, паспортні дози опромінення населення, дози внутрішнього опромінення, очікувані дози за 70 років життя.

В атласі зібрано десятки тематичних карт, які відображають радіологічну ситуацію на радіоактивно забруднених територіях, у тому числі карти, що ілюструють щільність радіоактивного забруднення ґрунтів 137Cs 90Sr, ізотопами Pu, дози опромінення населення, а також виконання програм з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Інформація, наведена у бюлетені та атласі, може бути використана місцевими органами виконавчої влади як офіційне джерело інформації — для інформування населення про сучасний радіаційний стан через місцеві засоби масової інформації. Із зазначеною інформацією можна ознайомитись на інтернет-сторінці Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи http://mns.gov.ua/chaes/ і в обласних державних адміністраціях.

Володимир Скубенко,народний депутат України,голова підкомітету з питань техногенної та радіаційної безпеки і надзвичайних ситуацій,

Володимир Холоша,заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.