Аж 74 мешканці Добрянки підписалися під листом, адресованим до редакції «Голосу України». Люди занепокоєні «оптимізацією» медицини в їхньому селищі і просять «захистити населення від свавілля щодо скорочення стаціонару Добрянської районної лікарні №2, переведення лікарні на денний стаціонар і скорочення «Швидкої допомоги». Медичний заклад обслуговує, за їхніми словами, дев’ять (!) населених пунктів округи. Зрозуміло, що добиратися їм за 45—50 кілометрів до центральної районної лікарні не так уже й просто.

Як з’ясувалося, у Добрянській районній лікарні №2 нині працюють до 50 осіб, в ній — 20 ліжок. Головний лікар центральної районної лікарні Петро Моспанко вважає, що медичний заклад у Добрянці досить затратний і у нинішніх умовах не дуже відповідає вимогам, оскільки в ньому працює лише один лікар.

— Днями ми були в лікарні, — повідомив він, — там зайнято 13 ліжок. Третина пацієнтів — це здебільшого люди, яким ніде жити. Адже все одно всі складні хвороби лікуємо в стаціонарі в Ріпках.

Керівник медичної галузі району також повідомив, що в цьому році виділено на медицину 10,5 мільйона гривень, що на мільйон менше, ніж торік. За його словами, при цьому в центральній райлікарні не вистачає ліжко-місць для лікування хворих. А водночас у Добрянці вони стоять порожніми, особливо влітку. Великі затрати йдуть на утримування харчоблока, господарської служби тощо.

Перетворення райлікарні №2 на амбулаторію — це скорочення майже 20 працівників. А відтак район від цієї оптимізації заощадить значні кошти, щоб вкластися у виділений бюджет.

П. Моспанко спростував закид, що скорочуватиметься «Швидка допомога».

Пункт швидкої допомоги залишиться, — зазначив він. — Там передбачено 2,5 посади.

Селищний голова Добрянки Олександр Алгінін не підтримує ідеї перетворення райлікарні №2 на амбулаторію.

— Медичне обслуговування у такому разі значно погіршиться, — каже він. — Нас переконують, що в Добрянці лише один професійний лікар. Але цього року в районному бюджеті виділено 30 тисяч гривень на закупівлю будинку для молодого спеціаліста. Є будинки, які можна вже придбати. Сама процедура купівлі триває 4—5 місяців. Я за те, щоб її розпочати. Але цим не хочуть займатися, бо вже вирішили з лікарні зробити амбулаторію.

О. Алгінін висунув району свою пропозицію — перевести райлікарню №2 з наступного року під управління селищної ради.

— На медичне обслуговування одного жителя в області припадає десь до 400 гривень, — зауважив він. — Отже, на наш лікарняний заклад має надійти близько двох мільйонів гривень. Та ми за ці кошти і персонал утримаємо, і діагностичну апаратуру відповідного рівня купимо. А то в центральну райлікарню постійно щось купляють, а в Добрянку — ні.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань медичного страхування та контролю за виконанням державних програм у галузі охорони здоров’я Раїса Сорочинська-Кириленко підтримала позицію О. Алгініна.

— Із закриттям райлікарні в Добрянці треба зачекати, — прокоментувала вона скаргу мешканців селища. — Незабаром буде прийнято закон про загальнообов’язкове медичне страхування. Люди отримають страхові поліси. Отже, це дасть можливість фінансувати медичний заклад зовсім за іншим принципом.

Попри це, розслідування звернення добрянців виявило ще низку проблем місцевого самоврядування, обслуговування хворих. Головний лікар Добрянської райлікарні №2 Савелій Кирякулов засумнівався у тому, що сьогодні треба негайно купувати будинок для лікаря.

— Спочатку нехай він сюди приїде, — сказав він, — і сам вибирає помешкання для проживання. А так ми купимо, а ніхто не приїде, потім доведеться наймати сторожа, щоб цей будинок не обікрали.

Головний лікар центральної районної лікарні Петро Моспанко теж слабо вірить, що до купленого будинку одразу заселиться молодий лікар.

— До нас у Ріпки молоді спеціалісти якось не доїжджають, — зазначив. — У районі 90 посад лікарів, а насправді працюють лише 60. Та й половина з них — пенсіонери.

В обласному управлінні охорони здоров’я також звернули увагу на те, що Добрянка — селище міського типу, а відтак є складнощі з переоформленням райлікарні на дільничну сільську лікарню, як прагне громада.

Голова Ріпкинської районної ради Юрій Лемешко повідомив, що поки що рано ставити останню крапку з питанням медичного обслуговування у Добрянці.

— Ми повинні ґрунтовно вивчити цю проблему, — сказав він. — Ситуація з бюджетним фінансуванням складна. Саме вона диктує ідею реорганізації для виживання галузі. Але до конкретних дій ще не дійшло. Хоч би як там було, ми робитимемо все можливе, щоб у Добрянці ефективно працювала «Швидка допомога», а місцева медустанова надавала максимально якісну лікарняну допомогу.

Чернігівська область.