Такими заголовками нині рясніє багато зарубіжних газет. До двох хвороб, епідеміями яких лякають останні десять років світову громадськість, — атипової пневмонії і пташиного грипу, схоже, додалася третя. Сто три чоловіка померло від свинячого грипу в Мексиці станом на вечір неділі, 1614 госпіталізовано з симптомами хвороби, повідомив мексиканський міністр охорони здоров’я Хосе Анхель Кордова.

У зв’язку із загрозою поширення свинячого грипу європейські аеропорти починають запроваджувати підвищені заходи безпеки. Першим про це оголосив аеропорт Франкфурта-на-Майні, який є одним з найбільших авіавузлів світу. «Ми перебуваємо в режимі «бойової готовності», — наводить РІА-новини слова представника прес-служби аеропорту. На рейсах Бритіш Ейруейз пасажирам, що летять з Мехіко, видають захисні маски. У Парижі тим, хто прилітає з Мексики або південних штатів США, де також зафіксовано 20 випадків захворювання, роздають пам’ятки з описом можливих симптомів недуги. А посольство США в Мексиці, передає ІТАР-ТАКС, тимчасово призупинило видачу віз у зв’язку з поширенням вірусу.

Всесвітня організація охорони здоров’я також відреагувала попереджувальною заявою, що поширення захворювання є «суспільно надзвичайною ситуацією, котра потребує реакції на міжнародному рівні».

Загрозу визнали і в Росії. Прем’єр-міністр Володимир Путін підписав розпорядження про створення урядової комісії з запобігання поширенню вірусу свинячого грипу на території РФ. До неї ввійшли представники МЗС, прикордонної служби та інших відомств, а очолив перший віце-прем’єр Віктор Зубков. Наші сусіди оперативно ввели заборону на поставки м’яса з Мексики і деяких штатів США, навіть вилучатимуть і знищуватимуть завезену звідти м’ясну продукцію в ручній поклажі пасажирів. А глава Росспоживнагляду вже закликав росіян утриматися від поїздок до Мексики.

У самій Мексиці власті країни в п’ятницю пішли на безпрецедентні заходи, закривши в Мехіко і на його околицях всі освітні заклади, як державні, так і приватні. Адже щоб занедужати, необов’язково контактувати з тваринами чи їсти м’ясо — вірус передається від людини до людини. Так, установлено, в США ніхто з тих, хто підхопив недугу, не мав прямого контакту зі свиньми.

Виходячи зі швидкості, з якою поширюється захворювання, багато фахівців схильні вважати, що цей вірус претендує на місце реального пандемічного лідера, тобто Н5N1 (пташиний грип, який забрав життя більш як 400 чоловік в Азії й Африці) має поступитися місцем свинячому — H1N1.

Що стосується України, то в Держкомітеті ветеринарної медицини з реакцією не поспішають. Коли вчора наша газета звернулася до прес-служби цього відомства по коментарі, на тім кінці дроту повідомили, що тільки збираються розглянути ситуацію з поширенням свинячого грипу і вжити заходів. Ймовірно, введуть заборону на ввезення м’ясопродуктів з Мексики і США. Мінохоронздоров’я, стверджує його прес-служба, розіслав начальникам управлінь охорони здоров’я всіх областей країни «директиви щодо створення штабів на місцях» і доручив «тримати це питання на контролі». Оскільки найбільш імовірний шлях потрапляння вірусу в Україну — через туристів, наші медслужби також мають намір посилити санітарно-карантинний контроль у пунктах перетину українського кордону. Якщо, приміром, з літака надійде інформація про людину з симптомами захворювання, бригада медиків виїжджає до трапа й ізолює хворого до з’ясування діагнозу. Та поки що, повідомляє «Інтерфакс-Україна», посилаючись на прес-службу авіакомпанії «Аеросвіт-Україна», на рейсі, що прибув із Нью-Йорка до Києва в неділю, санітарно-епідеміологічна перевірка не проводилася.

Інформація до роздумів

Свинячий грип — це хвороба, що уражає свиней і передається людині. Новий вірус містить генетичний матеріал звичайного для людей сезонного грипу, а також генетичний матеріал тих видів штаму, котрі, як правило, уражають свиней і птицю. Симптоми нагадують звичайний грип: різке підвищення температури до 39—40°, нежить, головний і м’язовий біль, у деяких випадках болі в грудях. Вірус від людини до людини передається повітряно-крапельним шляхом. Випадки зараження людини від тварин реєструються здебільшого серед тих, хто безпосередньо контактував з ними.

Доказів, що вірус передається через м’ясо чи сало, стверджує ВООЗ, поки що нема.

До речі

Нагадаємо, це вже третій вид хвороб, про загрозу поширення яких повідомляють в усьому світі за останній десяток років. Раніше в центрі уваги був вірус так званої атипової пневмонії, випадки смерті людей від цього захворювання періодично відзначали в Китаї. Іншою хворобою, що змусила весь світ турбуватися, є пташиний грип. При цьому в дійсності нерідко виходить, що розмов на цю тему набагато більше, ніж приводів для них. Кілька летальних випадків змушують мільйони людей на іншому краю землі всерйоз переживати про свою безпеку й водночас задовольняти зростаючі апетити виробників вакцин.

Стосовно нової загрози, що виходить з Мексики, поки що рано говорити, є небезпека реальною чи це чергова «епідемія на телеекрані». Фахівцям, можливо, ще треба відповісти на запитання, численні смерті є наслідком вірусу чи трагедії, зумовлених бідністю населення й нерозвиненою охороною здоров’я латиноамериканської країни.

Коли верстався номер, стало відомо про випадок зараження свинячим грипом у Європі — в Іспанії.

Про це заявила представниця Єврокомісії Ніна Пападулакі, повідомляє «Фокус».

За останніми даними, в Канаді захворіло вже шестеро. Також симптоми свинячого грипу виявлено у 22 студентів з Нової Зеландії. По два підозрілі випадки зареєстровано у Франції, Великобританії, по одному — в Ізраїлі та Бразилії. Всі хворі привезли свої симптоми з Мексики.

Вакцини від свинячого грипу ще не існує. Найбільші фармацевтичні компанії вже активно працюють над її створенням. Поки що всіх хворих, госпіталізованих з підозрою на свинячий грип, лікують за допомогою відомих противірусних препаратів.