Щороку з квітня по червень набирає чинності низка обмежень на риболовлю. В цей період ловити рибу можна тільки однією вудкою з одним гачком у межах одного населеного пункту. Втім, для браконьєрів настає золота пора.

Вітчизняні екологи б’ють на сполох. Адже в країні рибне браконьєрство набуло небачених масштабів. Щоби привернути увагу влади і суспільства до цієї проблеми, вони відкрили вчора в столиці унікальну виставку, де представили браконьєрські знаряддя лову — більш як 50 різних видів браконьєрських снастей: електровудки, остроги, драчі, петлі, капкани, вентері, павуки тощо. Організаторами заходу виступили Громада рибалок України, Київський еколого-культурний центр та «Екоправо-Київ».

Ці засоби були вилучені в браконьєрів під час рейдів, які нещодавно проводили екологи, — розповідає директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. — Вони завдають великої шкоди рибному господарству. Адже, наприклад, найпоширенішим знаряддям, яким користуються порушники, є «сітка-китайка». Вона виловлює все живе, що є в річці: починаючи від риби і закінчуючи жабами та равликами. Механізм її дії дуже простий: риба чіпляється за гачки, яких налічується близько сотні. В результаті тільки за один раз можна впіймати близько 10 кілограмів. Однак найстрашніше в цій ситуації є те, що всі ці браконьєрські приладдя можна вільно придбати на ринках країни.

У цьому переконався кореспондент «Голосу України», завітавши на один зі столичних ринків. Ходити довелося недовго. Один із продавців погодився продати риболовну сітку.

— Якщо вам дуже вона потрібна, то я її продам. Коштує 120 гривень, — каже чоловік. — Зачекайте, будь ласка, пару хвилин, адже сітка знаходиться в другому контейнері. Самі ж розумієте, що необхідно дуже обережно з цим поводитися. Оскільки можуть виписати штраф.

— Масштаби браконьєрства у річках та озерах тільки столиці вражають, — зазначає рибалка-любитель Микола Іванов. — Таранька, яка продається біля станцій метро чи на ринках, впіймана браконьєрами. Та й у магазинах більшість річкової риби — з нелегального вилову.

За словами керівника прес-служби Громади рибалок України Ігоря Тихолаза, щоб успішно боротися із браконьєрством, необхідно збільшити розміри штрафів та внести поправки до Адміністративного кодексу України. Крім того, на українських водоймах потрібний громадський контроль. Кожний чесний рибалка з вудкою повинен стати рибінспектором.