Двадцята сесія обласної ради шостого скликання прийняла звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо нестачі коштів у місцевих бюджетах Чернігівської області. В іншій заяві до вищого керівництва країни народні обранці висловилися за врегулювання питань, пов’язаних із затримкою проходження платежів в органах Державного казначейства та можливістю обслуговування бюджетних установ через рахунки державних банків.

На сесії також розглянуто низку питань з екології, охорони природи. Депутати прийняли програму охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014—2020 роки, затвердили перелік видатків обласного фонду охорони природи на нинішній рік. Була розширена мережа природно-заповідного фонду Придесення. Згідно з прийнятим рішенням, до нього увійшли лісові заказники місцевого значення «Конторщина» (площею 321 га) та «Прибори» (71 га) Козелецького району, лісовий заказник місцевого значення «Лисенки» (26,2 га) Корюківського району, гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення «Болото Кораблище» (10 га) Ріпкинського району, ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Дерева садиби П. Г. Березовського» (0,05 га) та лісовий заказник місцевого значення «Олишівська дача» (понад півтисячі га) Чернігівського району.

Найбільший резонанс у громадськості викликало створення на сесії комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради та призначення його керівником депутата Анатолія Мороза.

Як наголосив голова обласної ради Микола Звєрєв, із прийняттям цих документів, врешті-решт, вгамуються багаторічні пристрасті навколо цього природного лісокомплексу. Депутати облради рекомендували міським народним обранцям протягом 2014 року утриматися від прийняття рішень стосовно передачі у приватну власність, надання в оренду та зміни цільового призначення земельних ділянок в межах територій лісопарку «Ялівщина».

Депутати обласної ради також погодили ліміти використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійсненні побічних лісових користувань на 2014 рік.

 

Чернігів.

Фото автора.

ДО РЕЧІ

Голова обласної ради Микола Звєрєв на початку сесійного засідання нагородив переможців обласного конкурсу на кращу сільську, селищну і міську раду краю, що проводиться за ініціативи обласної ради в рамках Програми розвитку місцевого самоврядування в Чернігівській області на 2013—2015 роки. За підсумками роботи в 2013-му лауреатами стали: в І категорії (сільська рада з кількістю населення до 1000 жителів): 1-е місце — Дорогинська сільська рада Ічнянського району, 2-е — Савинська сільська рада Срібнянського і 3-є — Спаська сільрада Сосницького районів. У ІІ категорії (сільська, селищна, міська рада з кількістю населення понад 1000 жителів) нагороди відповідно до зайнятих місць отримали: Бахмацька сільська рада Бахмацького району, Новобасанська сільська рада Бобровицького та Анисівська сільська рада Чернігівського районів. В ІІІ категорії (селищна, міська рада, що є адміністративним центром району) нагороджено відповідно: Семенівську, Носівську і Городнянську міські ради.

Виступає депутат Арсен Дідур.