У зв’язку з трагічними випадками, які сталися на уроках фізкультури протягом минулого року (лише в жовтні 2008-го їх було три в різних регіонах України), в Міністерстві освіти та науки взялися за перегляд нормативів фізичних навантажень. Серед запропонованих нововведень: скасувати стрибки через коня та штовхання ядра і змінити оцінювання бігу на швидкість та витривалість. У міністерстві пропонують, щоб кожен зі школярів проходив обстеження у свого дільничного лікаря. Вчителі фізичної культури, зі свого боку, мають за зовнішнім виглядом школяра визначити його самопочуття та здібності.

Проте експерт з охорони здоров’я, генеральний директор Всеукраїнської громадської організації «Український медичний союз» Юрій Субботін вважає, що зміна нормативів не є виходом із ситуації. Це, навпаки, може стати маскувальним заходом, що приховує проблему зі здоров’ям підлітків та дітей і послаблює увагу дітей та дорослих до фізичної культури та стану здоров’я.

— Річ не в тім, що діти перенапружуються, а в системі загального виховання дітей, їх фізичної підготовки, в якій, зокрема, медичне обстеження має проводитися не лише перед уроками фізкультури, а заздалегідь, — каже експерт. — Це система моніторингу дитячого здоров’я, яка колись була складовою профілактичної медицини як загальної системи побудови охорони здоров’я. На жаль, на сьогодні її знехтувано і пильність стосовно дитячого здоров’я послаблена. Тому з дітьми, що мають певні вади і відхилення, якщо вони не охоплені увагою медичних працівників або вихователів, трапляються негаразди. Не думаю, що зниження нормативів само по собі позначиться на рівні травматизму або нещасних випадків на уроках.