Жнива у Львівській області почалися минулого тижня з низинної території у Бродівському, Сокальському, Золочівському районах, а згодом поступово комбайни переїжджають у гірські. Орні землі тут — у чотирьох ґрунтово-кліматичних зонах. Жнивують всюди, окрім гірського краю. Основні намолоти дають саме низинні господарства.

— Жнива цього року на тиждень раніше, — каже Роман Верещинський, заступник директора департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА, — були сприятливі кліматичні умови. Перші врожаї радують — збираємо по 40—44 центнери з гектара озимого ячменю. Торік — на десять центнерів менше.

За даними Інституту сільського господарства Карпатського регіону, на кожному гектарі врожаї будуть на центнер-півтора вищі.

— За рахунок чого?

— Сприятливий клімат, взимку не було вимерзання. І зараз часто випадають дощі й тепла погода. Більше вкладено ресурсу. Аграрії залучили 450 мільйонів гривень кредитів. Посіяли 395 тисяч гектарів зернових культур. Отож зберемо на 250 тисяч тонн більше зернових, ніж у минулому році. А він був найбільш вдалий для зернових культур нашого краю за всі роки незалежності.

— Які зернові стали більше висівати?

— Останнім часом зріс попит на озимий ячмінь та кукурудзу. Серед технічних — більше сої.

— Які будуть ціни на зерно?

— На озимий ячмінь — 2050—2100 гривень за тонну, на пшеницю — ще не знаємо. Оптимальна ціна була б 2300—2500 гривень. Ви ж знаєте, що значно зросли затрати на пальне, подорожчали кредити, бо деколи брали позики в іноземній валюті. Я назвав ціну, за якої б господарства не зазнали збитків, бо торік зернова група виявилася дуже низькорентабельною, — продовжує Роман Верещинський.

Іван Стефанишин, експерт аграрного ринку, колишній заступник голови облдержадміністрації, теж каже, що Львівщина сподівається на урожай зернових не менший, ніж торік. Це на рівні 1 мільйона 156 тисяч тонн. Пшениця і кукурудза займають майже 80 відсотків. Перший прогноз сприятливий, якщо не буде складних погодних умов, саме такий урожай зберуть в регіоні.

За ціни ще рано говорити, вважає Іван Стефанишин. Під час жнив вони постійно низькі, а потім зростають. Це свідчить, на його думку, про те, що державні програми сприяння селу не діють у повній мірі.

На Львівщині 35 відсотків землі сільських господарств використовують під картоплю і овочі. Серед основних сільгоспкультур можна назвати зернові, цукровий буряк та ріпак.

Аграрії Львівщини просять два-три тижні сприятливої погоди — тоді їхні прогнози на високий врожай стануть реальністю. Серед зразкових господарств, де висока культура землеробства і найкраща врожайність — до 70 центнерів, називають агрофірми «Лімітед», «Агрокультура», «Західний Буг».