Цьогорічні жнива на Житомирщині відрізняються від попередніх передусім тим, що ранніх зернових до збирання значно менше, ніж 2013-го. Причини цього ще за минулої влади в облдержадміністрації, торік у листопаді, пояснили так: саме тоді, коли треба було сіяти озимину, за три тижні на Житомирщині випала майже тримісячна норма опадів.
Але чим компенсували цей недосів навесні? Сої посіяли на 44 тисячі гектарів більше, ніж у 2013-му. Це за того, що й торік було зростання на 11 тисяч гектарів проти 2012-го. Соняшник зайняв на 10 тисяч гектарів більше торішнього. Ще порівняння: на зерно цього року посіяно кукурудзу на 200 тисячах гектарів, а озиму пшеницю належить зібрати на 87,5 тисячі гектарів. Соя займає понад 120 тисяч гектарів. Кукурудза і соя, а також соняшник ще недавно були рідкісними на полях Житомирщини. А тепер здійснюється мрія Микити Хрущова: вони впевнено забираються все далі на північ області, витісняючи навіть жито. Цього року його збиратимуть на площі 24 тисячі гектарів: це на 16 тисяч 800 гектарів менше, як у жнива 2013-го.
З цих цифр добре видно, що нині вигідно вирощувати. 70 відсотків кукурудзи, сої і соняшнику, що їх збирають на Житомирщині, припадає на агрохолдинги, тобто на тих, хто посіяв, зібрав і вивіз на експорт, зазначає директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Дідківський.
Хоча площа під ранніми зерновими скоротилася, а сучасних комбайнів за останні кілька років побільшало приблизно на сотню, навантаження на них залишається значним, тож сільгосппідприємства області уже уклали угоди про перекидання техніки з південних областей, де жнива закінчуються раніше. Є вже домовленість про направлення від 68 до 90 комбайнів.
Житомирська область.