У Миколаєві, у краєзнавчому музеї «Старофлотські казарми», презентували виставку «Образ вічного сучасника», де представлено колекцію унікальних листів, документів, художніх робіт, марок, медалей, скульптур, пов’язаних з життям і творчістю Тараса Шевченка.

— Виставка покаже дещо іншого Шевченка, не такого, якого вивчають у школі від народження й до дати смерті. Ми сподіваємося, що відвідувачі стануть інакше сприймати постать Великого Кобзаря, — сказав один з організаторів експозиції Ігор Марцинковський.

А інший автор виставки — Вадим Юрлов перед відкриттям простудіював «Книгу рекордів Гіннеса» і з’ясував: образ Тараса Шевченка є... найпопулярнішим у світі!

— Виявляється, найбільше у світі зареєстровано зображень Тараса Григоровича — пам’ятників і різних статуй. Ви тільки вдумайтеся — весь світ цінує нашого генія, — сказав він.

Унікальними експонатами виставки, серед інших, є дореволюційні медалі й погруддя Тараса Шевченка, виконані майстрами Харківської артілі на початку XX століття. Окремі розділи виставки присвячені літературним творам, опублікованим у місцевих виданнях до 200-ліття поета.