Сліпота і слабкозорість сьогодні посідають четверте місце серед основних причин інвалідизації дітей в Україні

На Полтавщині мешкають понад 20 тисяч дітей із вадами зору. За словами головного дитячого офтальмолога області Валентини Малікової, медична апаратура, яка є у відділенні офтальмології обласної клінічної дитячої лікарні, оновлена за останнє десятиріччя лише на 15 відсотків.

Решта — ще з часів СРСР. Дуже часто батькам із хворими дітьми доводиться їхати в інші міста, щоб зробити операцію, а іноді — просто заради консультації. Багато операцій лікарі не в змозі робити лише тому, що бракує обладнання, хоча спеціалісти є. Проте ситуація має шанс змінитися на краще: у відділенні з’явилося нове лікувальне устаткування.

Японський автоматичний проектор знаків і набір комп’ютерних програм для діагностики та лікування вад зору придбали за кошти, отримані під час минулорічної доброчинної акції «Почуйте всі!» Всеукраїнського благодійного фонду «Серце до серця».

Щоразу під час акції визначається медична галузь, на яку збирають кошти. Цього та минулого року — це офтальмологія. Закуплене на ці кошти медобладнання передають лікарням у безоплатне користування. Медична допомога на ньому надається також безоплатно. За словами Валентини Малікової, нова апаратура дає змогу проводити більш конкретну діагностику зниження зору в дітей, особливо в малюків-дошкільнят. Увага в них розсіяна, звернути її на щось досить складно. А за допомогою проектора знаків перевірка перетворюється на захоплюючу гру. Водночас можна не лише перевірити зір, а й визначити, приміром, кут косоокості, з’ясувати, чи дитина бачить обома очима, чи одне око «вимикається». А ще — лікувати порушення зору, тренувати очні м’язи, розвивати, зрештою, увагу і спостережливість. Приблизно такі функції виконують і комп’ютерні програми для діагностики та лікування захворювань ока в дітей при косоокості та амбліопії. Ці програми кольорові, цікаві не тільки для дошкільнят, а й для підлітків.

13-річна Влада Маляр із Сагайдака, що на Шишаччині (на знімку), із задоволенням займається на такому комп’ютерному тренажері. У дівчинки прогресуюча короткозорість обох очей.

Головний дитячий офтальмолог області мріє про новий офтальмоскоп. Він дасть можливість вчасно діагностувати зоровий аналізатор у недоношених немовлят, тим самим вберегти їх від сліпоти. Коштує таке обладнання близько 35 тисяч гривень. Сподіваються завдяки благочинним внескам зібрати необхідну суму.

Фото автора.