У зоні АТО
11 липня в Донецьку бойовики «ДНР» обстрілювали позиції українських силовиків в аеропорту. Бійцями ЗСУ штурм відбито.
Бойові дії цього дня проходили й у Дзержинську. Проводився обстріл міста з важкої артилерії. Роботу підприємств переведено у аварійний режим. Гірників вивели на поверхню.
12 липня українська авіація завдавала точкових ударів по позиціях бойовиків у Донецькій області. За інформацією РНБО, авіаудару зазнала база сепаратистів у районі міста Торез, а також у районі кургану Саур-могила. Зруйновано опорний пункт із групою терористів, бронетехніку, склади з боєприпасами і зброєю. Дані про знищену техніку і живу силу бойовиків уточнюються.
«Ополченці» продовжують розміщувати бойові позиції в густонаселених районах. У Сніжному, за даними РНБО, біля магазину «Фуршет» і будівлі Управління ПФУ обладнано позиції для БТРів, а також складські приміщення зі зброєю і «комендатуру». На території міського військкомату представники «ДНР» створили базу, де стоять гармати і вантажівки. На території церкви й пожежної частини розташовані мінометні розрахунки.
Бойові дії в регіоні призводять до порушення системи його життєзабезпечення.
Службою СБУ в Слов’янську затримана громадянка України 1957 року народження за сприяння в організації сепаратистських і терористичних актів «ДНР», повідомили в прес-службі відомства. За інформацією відомства, з квітня громадянка інформувала керівництво «ДНР» зведеними відомостями про кількість і напрямок пересування частин і техніки ЗСУ. Ведуться першочергові слідчо-оперативні дії.
Служба безпеки України повідомила, що 160 громадян України підозрюються в тероризмі, організації масових заворушень, контрабанді зброї. Доведено, що більшість із них діяли за завданням російських спецслужб, інформують у відомстві.
Ситуація в області — стабільно напружена
За даними департаменту з питань внутрішньої політики облдержадміністрації, суспільно-політична ситуація в області — стабільно напружена.
12 липня в результаті обстрілу приватного сектору селища шахти «Трудівська» на околиці Донецька загинуло 9 осіб. Ще 6 мирних жителів дістали поранення різного ступеня тяжкості. За розпорядженням міського голови Олександра Лук’янченка, всі витрати, пов’язані з похованням, візьме на себе комунальне підприємство міста.
Городяни вихідними фіксували проходження вулицями колони військової техніки.
На території колишнього заводу хімічних реактивів у Донецьку помічено скупчення озброєних людей. Також жителі мікрорайону Азотний періодично повідомляють про вибухи та поодинокі постріли з боку автодрому. Міські влада звертається до мешканців мікрорайону із проханням не наражати своє життя на небезпеку і не наближатися до зазначених місць.
Спостерігається масовий виїзд містян. З розповідей очевидців, вулиці Донецька порожні, при цьому залізничний вокзал нагадує вулик, що гуде. Біля кас величезні черги, багато людей просять продати квитки на будь-який напрямок. Жителі їдуть родинами, з домашніми вихованцями. Проводжаючі прощаються з рідними як перед довгою розлукою. Але основна маса від’їжджаючих каже, що хочуть повернутися після припинення обстрілів житлових кварталів і стабілізації ситуації.
Ніч із 13 на 14 липня була порівняно спокійною. Пройшла сильна гроза, й багато жителів помилково сприймали гуркіт грому та спалахи блискавок за залпи і вибухи. Через негоду вночі сталося автоматичне відключення двох підстанцій у Пролетарському районі, тривають ремонтні роботи.
У місті Сіверськ Артемівського району, за даними РНБО, підрозділи АТО створили нову мережу блокпостів, змусивши бойовиків «ДНР» тікати з міста. На цей час над будівлею міськвиконкому майорить прапор України.
У Шахтарському районі тривають бойові дії в прикордонній зоні. У результаті домовленостей створено коридор для евакуації жителів Дмитрівки й Степанівки. Вихідними громадян вивозили в прилеглі міста, людей похилого віку з терцентру — у Донецьк.
13 липня в Маріуполі відбувся мітинг патріотичних сил. Учасники розгорнули велике полотнище Державного прапора України.
У Маріуполі бійцями спецбатальйону «Азов» на ринку, що належить родичці екс-президента В. Януковича, виявлено арсенал зброї, георгіївські стрічки, прапори «ДНР» і РФ, а також фальшиві гривневі купюри.
Уранці 14 липня ситуація в Донецьку — стабільно напружена, у районах — тихо.
Міста повертаються до звичайного ритму
На визволеній від бойовиків території проводиться системна робота з відновлення правопорядку і життєдіяльності населених пунктів.
У Донецьку, за повідомленнями міськради, комунальні служби працюють у штатному режимі. Громадський транспорт вийшов на автомагістралі міста в повному обсязі. Ситуація із продовольством прогнозована.
На сьогодні ситуація з водопостачання та водовідведення в Донецьку перебуває під контролем фахівців КП «Донецькміськводоканал», однак підприємство як і раніше подає воду городянам у скороченому режимі. Незручності, пов’язані зі скороченою подачею води, донетчанам доведеться потерпіти ще кілька днів до повного наповнення каналу. Після цього водопостачання здійснюватиметься в повному обсязі, повідомляє прес-служба водоканалу.
У Краматорську відновлено рух приміських поїздів, залишається проблемним водопостачання. У міськраді Краматорська повідомляють, що завдяки налагодженій роботі трьох свердловин з’явилася вода в кранах будинків мікрорайону Лазурний. На вихідних в місті з’явилися білборди з написом «Краматорськ — це Україна». В неділю городяни розмальовували ліхтарні стовпи освітлення у кольори українського прапора.
У місті також займалися розбиранням барикад, з вулиць прибрали сміття, вибите скло, згорілі автомобілі та бетонні блоки. Над адміністративними будівлями міста майорять українські прапори, а відновленими рейками знову пішли трамваї, повідомляють у міськраді. Запрацювало казначейство — мешканці міста можуть знімати зарплати й пенсії, працюють відділення банків і банкомати.
У Слов’янську запрацював громадський транспорт. 11 липня на міські маршрути вийшли 13 автобусів із 30. Відновлено рух по восьми приміським маршрутам. Відновлено поштовий зв’язок. Із 13 міських відділень відкрилися 12. Зачиненою залишається пошта в Семенівці. Запрацювало два відділення «Нової пошти».
У будинках, уже під’єднаних до електроенергії, відновлюється робота ліфтів. Відкрилися деякі магазини. У супермаркети почали завозити продукти.
Сапери оглядають школи й дитячі садки. На 12 липня від барикад звільнили чотири вулиці. Почали відновлювати зовнішнє освітлення.
У Слов’янському районі відновлено перерахування пенсій і соцдопомог на електронні рахунки. Уже майже 70% споживачів електроенергії під’єднано до мережі.
Завершено роботи із запуску насосної станції першого й другого підйомів, а також відновлено електропостачання об’єктів. Канал Сіверський Донець—Донбас уже наповнюється водою.
Тим часом...
Терористи продовжують руйнувати інфраструктуру. В Донецькій області диверсанти підірвали два мости: біля міста Зугрес та в селищі Мар’янівка. У Харцизьку бойовики замінували всі мости. Тому РНБО попереджає місцевих мешканців про загрозу підриву і по змозі просить шукати інші об’їзні шляхи.
Донецька область. 
ДОВІДКОВО

За оперативною інформацією РНБО, загальна кількість громадян України, які переїхали з району проведення АТО до інших регіонів, становить 40 тис. 556 осіб. Серед них понад 15 тисяч дітей та більш як 5 тисяч інвалідів і осіб похилого віку. Щодня кількість переміщених у середньому збільшується на 1 тис. 200 осіб. Регіональні штаби спільно з місцевими органами виконавчої влади постійно знаходять приміщення для розміщення громадян. Наразі визначено понад 5 тисяч об’єктів різних форм власності, у яких можливе розміщення 65 тисяч внутрішньо переміщених осіб.