Черговий, уже четвертий за кілька останніх років, бандитський напад на інкасаторів у Харкові: вбито три співробітники інкасаторської служби, тяжко поранено випадкову перехожу.

Після кожної подібної НП місцеві правоохоронці обіцяли знайти злочинців. Але досі жоден з цих злочинів не розкрито. Більше того, у міліції, наскільки відомо з джерел, близьких до розслідування, немає навіть бодай якихось переконливих версій. Після останнього розстрілу ніхто з високопоставлених міліціонерів уже нічого не обіцяє і не бере на себе жодних зобов’язань.

Пограбування сталося близько шостої години вечора біля відділення Ощадбанку на вулиці Клапцова, 3, у глухому міському районі. Бандити розстріляли впритул трьох інкасаторів, коли ті виходили з мішками грошей з банку. Ще одну дівчину — вона виявилася випадковим свідком події — було тяжко поранено.

Через деякий час кореспондент «Голосу України» проїхав центральними автомагістралями міста. Жодних міліцейських постів, жодних патрульних машин не було. Тільки близько опівночі в районі заводу «Турбоатом» було помічено першу групу міліціонерів, які, не поспішаючи, вдягали бронежилети і каски.

За словами очевидців, нападників було двоє. На місце злочину прибули на сірій «дев’ятці». Одного з них описують так: сухорлявої статури, блідий, у кепці, насунутій на очі. Він підходив до інкасаторів, які вже лежали на землі, і впритул добивав їх з автомата. Діяли холоднокровно і професійно, не ховаючи облич. Усе закінчилося за лічені секунди. Інкасатори не встигли навіть відреагувати на постріли. Один із них дістав пістолет, але скористатися ним уже не встиг. Зброя так і залишилася у нього в руках. З місця злочину зникли миттєво, прихопивши із собою не тільки велику суму грошей, а й спецавтомобіль: за різними джерелами, у ньому знаходилося від 300 до 400 тисяч гривень. Нині автомобіль інкасаторів уже виявлено, але більше жодних слідів немає. «Почерк» цього нападу, за словами начальника харківської міліції В. Развадовського, ідентичний попереднім.

Пораненій дівчині першу допомогу надали працівники найближчої аптеки і люди, які вибігли на вулицю.

Довідка «Голосу України». Це четвертий з 2001 року напад на інкасаторів у Харкові. Перше голосне пограбування сталося 26 жовтня 2001 року на вулиці Дерев’янка. Тоді дві особи напали на інкасаторську машину, вбили міліціонера і поранили його напарника. Злочинці забрали гроші, табельні пістолети і два автомати Калашникова. Рівно через три роки — 26 жовтня 2004-го — на інкасаторів Ощадбанку у районі станції «Героїв Праці» напали двоє невідомих. Стріляли вони з пістолета й автомата — вбили трьох інкасаторів і водія. Розстріляли їх прямо в автомобілі. Ще одного стажиста-інкасатора поранили. Злочинці забрали десь 400 тисяч гривень. У 2005 році 8 листопада — третій зухвалий напад на інкасаторів. У районі Пташиного ринку невідомі напали на інкасаторську машину банку «Аваль». Два співробітники державної служби охорони і водій-інкасатор загинули на місці. Злочинців теж було двоє. Жоден із злочинів не розкритий.

Харківські інкасатори і раніше з побоюванням виконували свої обов’язки, тепер і зовсім можуть почати масово звільнятися з роботи. Причина очевидна: якщо злочини не розкриваються, то кожний з них —потенційна мішень для наступного нападу. Кажуть, що вже стомилися чекати розкриття злочинів. І в професіоналізм міліції не вірять. Як не вірять і в те, що коли-небудь їхня робота стане безпечною, що буде досить броньованих автомобілів, які керівництво обіцяє придбати після кожного нового нападу.

Фото В’ячеслава МАДІЄВСЬКОГО (Укрінформ).