Ось уже п’ятнадцять літ любов до пісні об’єднує людей на полтавській землі у селищі Градизьк. Тут, на горі Пивисі, найвищій точці Лівобережжя, вкотре розквітло обласне мистецьке свято «Пісенне джерело».

У цьому щедрому на таланти краю народився композитор і поет Олександр Білаш. Викоханий народною піснею, він любив і цінував її. Не дивно, що саме Білаш разом зі співачкою Раїсою Кириченко та за підтримки управління культури Полтавської облдержадміністрації і Глобинської райради започаткував «Пісенне джерело».

Кілька літ Олександр Іванович та подружжя Кириченків опікувалися святом, робили все, щоб джерело української пісні дарувало людям радість. Десятки колективів, композиторів, артистів і музикантів чарували своєю творчістю глядачів. І цьогоріч сюди завітали шановані в Україні особистості.

Радо зустріла полтавська земля свого сина, поета Бориса Олійника. Борис Ілліч був творчим побратимом Олександра Івановича, тож не міг не приїхати на відкриття меморіальної дошки на фасаді Градизької загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів №1, у якій навчався композитор.

«Я мав щастя знати Олександра Білаша, — говорить Борис Олійник. —Це вже гербо-фігура України. Все мине, пісні його лишаться, бо вже перевірені часом».

Звернулася до учнів і дочка композитора — Олеся Білаш: «Сподіваюсь, ця школа сіятиме зернятка мудрості, які обов’язково у майбутньому проростуть у ваших душах».

«Сьогодні Білашевий день, — сказала директор закладу Наталія Осташко. — Олександр Іванович дивиться на нас із небес, а ми дякуємо йому за трепетні мелодії пісень, що розлилися білими чайками попід небесами, росами по горі Пивиха...»

Славна гора Пивиха... «Співоче поле»... Біля сцени розкинулося містечко майстрів. Вироби з лози і дерева, ткані килими, вишиті рушники, портрети, ікони, іграшки, обереги — все це представили народні умільці.

А тут і пісня не забарилася. Відкрив свято народний аматорський хор «Два кольори» імені Олександра Білаша Градизького зонального будинку культури «Україна» під орудою заслуженого працівника культури Олексія Тонкошкура піснею про рідний край.

«Пісенне джерело» — це одне з тих джерел, які живлять нашу українську душу і культуру», — сказав зі сцени голова Полтавської обласної державної адміністрації Віктор Бугайчук.

Виконувач обов’язків голови Глобинської райдержадміністрації Володимир Бондар додав: «З цієї височини прекрасні українські пісні розлітаються по всій землі, сповіщаючи про щиру на таланти співочу Глобинщину. Збулися мрії нашого безсмертного земляка про те, що його праотча земля, натхненниця творчості — Пивиха будуть силою, яка об’єднає навколо себе таланти неньки-України».

«Мене запитували, чи час зараз для концертів. Я відповідав: пісня завжди у найважчі моменти давала нам силу, впевненість, бойовий дух. Тож таке свято надзвичайно потрібне», — каже градизький селищний голова Василь Компанієць.

Нинішня берегиня «Пісенного джерела» Олеся Білаш уже вдруге вручила Всеукраїнську мистецьку премію імені Олександра Білаша за вагомий внесок у духовний розвиток України. Лауреатами стали Борис Олійник, солістка Національної філармонії Валентина Матюшенко і Олексій Тонкошкур.

Свято захоплювало різноманітністю концертної програми. Трепетно прозвучали «Пісня про матір» у виконанні Валентини Матюшенко, чудові композиції «Над горою місяць повен» і «Полтавська полька». Затамувавши подих, присутні слухали мелодії Білаша у виконанні викладачів Полтавського музичного училища імені М. Лисенка Оксани і Руслана Христиченків. З Чернігова завітав народний артист України Василь Нечепа. Додали глядачам гарного настрою народний аматорський вокальний квінтет «Булава» Бутоводолинського сільського будинку культури Великобагачанського району і вокальний ансамбль «Кринчаночка» Великокринківського зонального будинку культури. Порадувала солістка Градизької дитячої музичної школи імені О. Білаша Аріадна Сиротенко та Анна Лотиш — нині вже студентка Київського університету культури і мистецтв. Нові пісні подарував земляк, соліст Капели бандуристів України ім. Г. Майбороди Руслан Шевченко. Танцями публіку розважали зразковий хореографічний колектив «Родзинка» Градизького зонального будинку культури та зразковий аматорський хореографічний колектив «Бонжур» Градизької дитячої музичної школи ім. О. Білаша. Не уявляється свято без надзвичайно красивого голосу Наталі Шинкаренко, яка виконала пісню з репертуару Раїси Кириченко «Мамина вишня». Слухаєш усе це і розумієш — з такими юними обдаруваннями не зміліє «Пісенне джерело».

 

Полтавська область.

Фото автора. 

Виступає народний аматорський хор «Два кольори».