З 11 по 19 липня цього року відбудеться черговий Одеський Міжнародний кінофестиваль. Головним майданчиком п’ятого ОМКФ стане Одеський академічний театр музичної комедії, де пройдуть урочисті церемонії відкриття та закриття кінодійства. Крім Театру музкомедії, фестиваль охопить ще п’ять майданчиків. Зокрема, кінотеатр «Родина», що має два сучасні кінозали на 180 і 520 місць. Професійна секція розташується на території Одеської кіностудії, а заходи Кіноринку пройдуть у мультиплексі «Сінема-Сіті».

Для шанувальників кіно також відкриють безплатні та вже звичні майданчики просто неба: Потьомкінські сходи і Ланжеронівський узвіз. На легендарних Потьомкінських сходах традиційно відбудеться кіноперформанс у супроводі симфонічного оркестру. 

Цього року одесити та гості міста побачать німу версію фільму «Шантаж» від кращого режисера всіх часів у жанрі «трилер» Альфреда Хічкока.

Основний програмний напрям залишається тим самим — арт-мейнстрім, повнометражні фільми високої художньої цінності, орієнтовані на масового глядача. Цього року в програмі ОМКФ: «Золота пальмова гілка» Канн «Зимова сплячка», кращий фільм Лондонського МКФ «Іда» Павла Павликовського, остання картина великого французького режисера Алена Рене «Любити, пити і співати», довгоочікуваний 12-річний проект Річарда Лінклейтера «Юність», кращий шведський фільм року «100-літній старий, який виліз у вікно та зник», французька комедія «Красуні у Парижі» з Ванессою Параді, Летицією Кастою й Ізабель Аджані, а також інші очікувані кіноновинки сезону.

Крім того, глядачам Одеського кінофестивалю належить важлива місія — визначити власника Гран-прі.

Також порадують одеситів і тижнем безплатного кіно. Цього року в список фільмів для безплатного перегляду ввійшли ретроспективи золотого фонду та документальні стрічки позаконкурсної програми про боротьбу за права людини «Я — FEMEN» швейцарського режисера Алена Марго, напівдокументальна картина «Оксамитові терористи» від режисерського тріо Павола Пекарчика, Івана Остроховського та Петера Керекеса і робота «Пуссі проти Путіна» авторства творчого колективу Gogol’s Wіves.

А в новій секції ОМКФ «Шлях до свободи» покажуть «оскарівський» номінант «Площа» Джехен Нужейм про єгипетську революцію і «Де ти, Бухарест?» Влада Петрі про протести в Румунії. Також відбудеться українська прем’єра документальної кінострічки Сергія Лозниці «Майдан», яка вже встигла справити враження на глядачів Каннського кінофестивалю.

«Шлях до свободи» — нова позаконкурсна програма Одеського кінофестивалю, організована разом з Міжнародним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA, до якої ввійде добірка фільмів про формування громадянського суспільства та побудову демократії в різних країнах.