Дуже багато було розмов з приводу сортування сміття. Але жодного результату немає. Поясніть, що заважає навести лад хоча б у цьому?

Олексій РЯБИНА.

Київ.

Відповідає начальник Головного управління комунального господарства Михайло ШПАРИК:

— Впровадження технології роздільного збирання твердих побутових відходів має, крім економічного та екологічного, ще й суттєвий соціальний ефект. Цей процес не є короткостроковою кампанією, а повинен бути послідовним, досконало організованим і, головне, безперервним.

Впроваджувана у Києві технологія передбачає розділення всіх побутових відходів на стадії їх утворення на дві групи: органічні (вологі) відходи, що здатні до біологічного розкладу (харчові відходи, залишки овочів, фруктів, зелень, гілки дерев та інші рослинні рештки), і всі інші відходи (картон, папір, текстиль, поліетилен, пластмаса, шкіра, гума та інше), які можуть бути використані як вторинна сировина та ресурсозберігаючий компонент. Роздільне збирання відходів було розпочато ще в 2006 році у трьох житлово-експлуатаційних організаціях Дарницького, Печерського та Солом’янського районів. Згідно проведеного у той період соціологічного опитування населення 74 % (при очікуваних 35—40%) підтримали зазначене починання та висловили готовність брати у ньому участь. Найактивніше ця робота проводилась у Печерському (підприємство-перевізник — ТОВ Грінко-Київ») та Солом’янському (підприємство-перевізник — ДП «Фірма Альтфатер Київ») районах, де були розроблені та виготовлені інформаційно-рекламні матеріали, проводилась цілеспрямована просвітницька та роз’яснювальна робота, закуплені та роздані мешканцям спецінвентар — кульки, відра тощо. В результаті в цих районах у 2007 р. було зібрано та вивезено понад 625 тонн відсортованих відходів.

На сьогоднішній день впровадження роздільного збирання відходів поширено на всі 10 районів міста з охопленням 24 житлово-експлуатаційних організацій та 7 підприємств-перевізників.

Для матеріального забезпечення цієї роботи за кошти міського бюджету були закуплені 1950 контейнерів спеціальної конструкції на суму біля 5,0 млн. грн., які передано до комунальних служб районів м. Києва, та 31 автомобіль-сміттєвоз на суму 10,5 млн. грн. У Києві поки що діє лише одна сміттєсортувальна станція ТОВ Трінко-Центр», яка розділяє сухі відходи по фракціях і отриману при цьому вторинну сировину направляє на переробку. Проектна потужність даного комплексу становить 220 тис. тонн відходів на рік.

Цього року на зазначену сміттєсортувальну станцію було прийнято (майже 90 тис. тоннн твердих побутових та 740 тонн роздільно зібраних відходів. Крім цього незначні обсяги міських відходів вивозяться для сортування в м. Васильків на підприємство «Укрвторенерго». До того ж у м. Києві працюють 229 пунктів, які збирають безпосередньо від населення до 100 тис. тонн вторинної сировини на рік.

Корисно знати, що кошти, отримані від реалізації вторинної сировини, важливо повніше використовувати на ремонти під’їздів, благоустрій прибудинкових територій, спорудження контейнерних і спортивних майданчиків, забезпечення пільгових тарифів на вивезення відходів тощо.

У 2009 році в м. Києві планується подальше збільшення кількості житлово-експлуатаційних організацій, на території обслуговування яких буде впроваджена технологія роздільного збирання відходів, виникає необхідність чіткішої координації зазначеної роботи та її організаційно-методичного супроводу.

З цією метою на базі міського КП «Київкомунсервіс» створено навчально-консультаційний центр з виробничими функціями координації, планування, стимулювання, навчання та контролю впровадження роздільного збирання відходів у районах Києва, а також всебічного інформаційного забезпечення цієї сфери діяльності, висвітлення її проблем у засобах масової інформації.

Поряд з цим міською владою передбачено здійснити заходи, спрямовані на організацію обов’язкового роздільного збирання відходів, тари та упаковки всіма суб’єктами господарювання, зокрема, торгівлі і громадського харчування.

В розробленому проекті Програми поводження з твердими побутовими відходами у м. Києві на 2008—2012 роки, поданому на затвердження Київської міської ради, всі зазначені вище заходи передбачені.

Особливу увагу планується приділити подальшому зміцненню матеріально-технічної бази роздільного збору відходів. Йдеться, насамперед, про збільшення парку спеціальних контейнерів, техніки, а також будівництво нових сміттєсортувальних підприємств. 3окрема, опрацьовується питання щодо будівництва в м. Києві двох сміттєперевантажувальних станцій, що дасть можливість скоротити відстань до місць сортування та утилізації відходів, істотно економити матеріальні ресурси.

Підготувала Ірина ВАСИЛЬЧЕНКО.