запитав, перевіряючи результати аналізів, черговий лікар стаціонару киянку Надію К. Пенсіонерка лягала на операцію з видалення щитовидної залози. Перед госпіталізацією виконала всі приписи: пройшла флюорографію, відвідала гінеколога, зробила кардіограму і здала аналізи. Їх було більше десяти: починаючи від аналізу на СНІД і сифіліс і закінчуючи визначенням групи крові.

За декілька тижнів до майбутньої операції жінка вже здавала загальний аналіз крові в районній поліклініці. На руки одержала міні-результат із зазначенням кількості лейкоцитів. На інші дослідження складових крові не було реактивів. Тому, щоб не гаяти часу, Надія Іванівна звернулася до приватної лабораторії. Замовлення прийняли й оцінили майже в тисячу гривень. Додому приїхала молоденька лаборантка й набрала декілька шприців крові. Пенсіонерка попередила і адміністратора, що приймав замовлення телефоном, і дівчину, яка брала аналіз, що результат потрібен до кінця тижня, тому що в понеділок вона йде на операцію. Пообіцяли доставити його в п’ятницю ввечері. Але в той день ніхто не приїхав і дзвінків із приватної лабораторії не було.

Наступного дня клієнтка набрала номер телефону лабораторії й почула таке пояснення: мовляв, аналіз на СНІД буде готовий лише наступного тижня, тоді все й доставлять... Довелося ще раз пояснити, що змусило звернутися до послуг приватної компанії й у чому полягає терміновість ситуації. До обіду кур’єр привіз довгоочікувані результати лабораторного дослідження крові...

А під час госпіталізації на підставі цих аналізів пенсіонерці діагностували серйозну ниркову патологію.

— У вас калій у біохімічному аналізі перевищує норму вдвічі. Як мінімум, ви повинні жити на гемодіалізі, — констатував лікар.

Що в ті хвилини пережила жінка похилого віку, важко уявити. Одразу в лікарні зробили повторну біохімію. Калій виявився в нормі.

Подавати до суду на лабораторію пенсіонерка не буде. Каже, судитися з ними здоров’я не вистачить. До речі, минуло вже два тижні, а результат аналізу на СНІД, що коштував клієнтці понад 200 гривень, так і не доставили.

Практикуючі лікарі стверджують: помилки при діагностиці трапляються дуже часто. Діагноз, поставлений за результатами недостовірного лабораторного дослідження, призводить до неправильного лікування, що шкодить здоров’ю пацієнта. Але за це ніхто не відповідає. У кращому разі перед вами просто вибачаться... На жаль, платна медицина не гарантує якості обслуговування.