Двадцятирічна мешканка Рівного Олена Гринів поділилася власною печінкою зі своїм новонародженим первістком Юрчиком. Без цього малюк не вижив би.

Після народження хлопчика лікарі повідомили батькам, що його печінка не забезпечує відтоку жовчі. Коли Юрчика діагностували в Національному інституті хірургії та трансплантології імені Шалімова, все виявилося набагато серйозніше. Біліарний цироз — цей остаточний медичний висновок, по суті, прозвучав як вирок. За ним дитині відлічувалося не більше року життя. Залишалася одна надія на хірургічне видалення хворої печінки і трансплантацію здорової. Такі випадки в нашій медичній практиці рідкісні. Загалом минулого року в Україні схожих операцій було зроблено чотири. І саме четвертим на операційний стіл ліг Юрчик Гринів.

— Найкраще для сина «підходила» моя печінка, — каже Олена Гринів. — На операційний стіл я лягла о дев’ятій годині ранку, а закінчилася операція о другій ночі. Приблизно стільки часу пробув в операційній і син.

Нині 10-місячний хлопчик набирає вагу, поводиться жваво. Мама теж почувається непогано. Родина Гринів дякує завідувачу відділення трансплантології Інституту трансплантології та хірургії імені Шалімова, доктору медичних наук Олегу Котенко. Він єдиний в Україні хірург, який робить такі операції.

Усі витрати на цю складну операцію — 380 тисяч гривень — взяла на себе держава.

Євген ЦИМБАЛЮК,Олександра ЮРКОВА.

Рівне.