Понад 7,2 млн. комплексних безплатних обстежень проведено торік у лікувальних закладах АРК в рамках республіканської програми «Здоров’я кримчан».

На проведення загальних і спеціальних аналізів крові, флюорографії, рентгенографії, ультразвукових досліджень та електрокардіографії з республіканського бюджету витрачено 9,8 млн. гривень, із місцевих бюджетів — понад 800 тис. гривень. Цього року програму розширили і до загальних обстежень додали ще чотири електронні діагностики, на які, за рішенням Верховної Ради автономії, передбачили 20 млн. бюджетних гривень. На фінансування охорони здоров’я кримчан не вплине навіть складна економічна ситуація. Ця галузь буде фінансуватися безперебійно, і всі програми працюватимуть у повному обсязі й надалі, запевнили керівники автономії на республіканській колегії Міністерства охорони здоров’я.

Водночас на колегії йшлося і про проблеми вітчизняної медицини. Так, зарплата лікаря становить усього 1329 гривень, а середнього й молодшого персоналу зовсім жалюгідна. Тож чи дивно, що нині вкомплектованість лікувально-профілактичних закладів півострова штатними лікарями становить лише 75,3 відсотка? Міські лікарні забезпечені ними на 77 (у 2007 році цей показник становив 83 відсотки), республіканські — на 75,4, центральні районні лікарні — на 71 відсоток. Непокоїть кадрова забезпеченість амбулаторій: у двох із них, у Первомайському та Чорноморському районах, немає жодного лікаря! У дев’яти амбулаторіях — гострий дефіцит лікарів.

Крим.